2 патладжана
зехтин
две глави лук
2 скилидки чесън
500 грама мляно агнешко месо
2 супени лъжици доматено пюре
1 супена лъжица магданоз
сол и черен пипер
половин литър вода
200 грама бульон от зеленчуци
2 картофа
2 домата
За бешамела:
30 грама маргарин
30 грама брашно
30 грама прясно мляко
сол и черен пипер
2 яйца
50 грама настърган кашкавал
Измийте патладжаните, нарежете ги на тънки кръгчета, посолете ги и ги оставете да се отцедят за един час. През това време нарежете картофите на филийки. Изпържете патладжаните в зехтин от двете страни до златисто. Отцедете ги на кухненска хартия.
В отделен съд запържете месото и ситно нарязания лук и чесън в малко олио. Добавете доматеното пюре, магданоза, бульона. Задушете 15-тина минути.
В дълбока тава поставете един ред месо, ред домати, ред патладжани и отгоре подредете картофите. Направете бешамел сос от маслото, брашното и млякото. Смесете ги на огъня, добавете жълтъците на яйцата и настъргания кашкавал. След това смесете с разбитите белтъци. Изсипете сместа върху подредените съставки в тавата и печете около 40 минути. Поднесете мусаката топла.