Най-важното в това италианско ястие е плънката, която може да бъде различна.
Продукти:
• Конкильони 30 броя
• Кайма от говеждо месо 650 грама
• Червени чушки 2 броя
• Кашкавал 70 грама
• Зелен лук 70 грама
• Зеленчуков бульон 300 мл.
• Слънчогледово олио 4 супени лъжици
• 3 супени лъжици брашно
• Мляко 450 мл.
• Масло 2 супени лъжици
• Черен пипер (млян) на вкус
• Сол на вкус
Приготвяне:
1. Пригответе плънката. Почистете чушките, нарежете ги на малки кубчета, а лука – на кръгчета. Запържете зеленчуците в растително масло. Добавете говеждата кайма и задушавайте в продължение на 4-5 минути. Изсипете бульона, прибавете сол и черен пипер на вкус. Оставете сместа да къкри на слаб огън за още 25 минути.
2. Пригответе соса. Разтопете в тиган маслото и добавете брашното. Разбъркайте и гответе в продължение на 2 минути. След това изсипете млякото. Добавете сол и черен пипер. Варете сместа на огъня до тогава, докато соса придобие средно гъста консистенция. Добавете половината от настъргания кашкавал. Оставете да изстине и излейте във формата за печене.
3. Сварете конкильоните до полуготовност. Напълнете ги с плънката и ги поставете в соса.
4. Сложете ястието да се запече в предварително загрята до 170 градуса фурна за 15 минути.
5. Поръсете с останалия кашкавал и запечете за още 3 минути във фурната.
Ако сложите вместо плънка от кайма сладък пълнеж, вие ще получите оригинален десерт, с който ще изненадате приятно семейството си. Експериментирайте, зарадвайте близките си и споделете с тях рецептата!