Лесен и бърз зелник, който може да приготви всяка домакиня.
Замесва се тесто от всички изброени съставки. Не е необходимо да захващате маята, може просто да я разтворите в топла вода, добавяйки брашното. Добавете сол при нужда - 1 супена. Омесете тестото и го разделете на две части. Оставете го да втасва. След това разточете кора и я намажете с разтопен маргарин (100 гр.). Нарежете на части като на снимката и ги прихлупете. По същия начин оформете втората част на тестото. Оставете ги да втасват 20 минути. След това разточете на голяма кора - колкото тавата - и я поставете в намазнената тава. Отгоре разпределете плънката с праз (може и спанак, сирене, по желание). Най-отгоре поставете другата разточена кора. Нарежете и оставете баницата да почине 20 минути. Напръскайте с олио или масло (2-3 лъжици) и пъхнете да се пече 25 минути на 250 градуса. Когато зелникът се зачерви, извадете тавата и я напръскайте със студена водичка, след което покрийте с кърпа.