Мързелив козунак на конци нова рецепта

вход през zajenata.bg
За Жената
Мързелив козунак на конци нова рецепта
3867
Снимков материал: pixabay.com
Мързелив козунак на конци нова рецепта

Ефектът "на конци" за козунака не е много лесно да се постигне, особено ако не искате да влагате много усилия. Рецептата за този козунак е за хлебопекарна и ако разполагате с такава, наистина ще ви е лесно да го приготвите:

-3 яйца със стайна температура
-500 г брашно хладко
-100 мл прясно мляко
-100 мл олио може мас или краве масло, които да са стопени, но не горещи
-150 г захар и още 2-3 супени лъжици допълнително захар за поръсване
-7 г суха мая
-1/2 я.л. сол
-1 лимон по възможност домашен или био
-2 ванилии

Приготвяне:

-Налейте хладкото прясно мляко в контейнера на хлебопекарната и към него добавете 1 супена лъжица от брашното, 1 чаена лъжичка захар и сухата мая.

Разбъркайте и оставете контейнера настрани за 10 минути докато маята се активира.
-През това време вие си подгответе останалите продукти. Отделете жълтъка на едното яйце за намазване на козунака. Останалите 2 яйца и белтъка смесете със захарта и разбъркайте до еднородност. Добавете избраната от вас мазнина и настърганата само жълтата част на кората на лимона (може да сложите ванилия). Изсипете тази смес в контейнера при шупналата мая за хляб.
-Добавете в контейнера брашното и солта, като сте отделили 3-4 супени лъжици от него (всяко брашно има различен рандеман и ако има нужда ще го добавите). Сложете контейнера в машината и пуснете програмата за месене с втасване.
-Когато програмата завърши и чуете звуковия сигнал, извадете контейнера с тестото. Тестото разделете на на три равни части. Оформете всяка част на фитил с дължина около 30 см. Разточвате фитилите и усуквате получените ленти, след което ги сплитате като плитка.
-Оплетения козунак поставяте в контейнера и връщате в хлебопекарната. Тук е моментът, да се каже, че преди да се постави козунакът за повторно втасване в контейнера, се махат бъркалките. Просто няма нужда от тях и впоследствие козунакът излиза много лесно. Оставяте за 30 минути да втасва, след което намазвате втасалия козунак с отделения жълтък и поръсвате със захар.
-Включвате на програма за печене с най-светла кора машината и оставяте да се изпече. След завършване на програмата, след звуковия сигнал изваждате по обичайния начин контейнера и оставяте за около 5-6 минути козунакът да се охлади леко и го изваждате.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft