За блата:
150 гр. обикновени бисквити
150 гр. обикновени маслени бисквити
200 гр. масло
2 с.л. лешници
1 с.л. захар
За крема:
500 гр. маскарпоне (крема сирене тип Филаделфия, извара)
300 мл. течна сметана
4 с.л. сладко от ягоди
2 с.л. захар
250 гр. ягоди
½ ч.л. ванилова есенция
Бисквитите се счукват на ситно в хаванче или с блендер и се размесват с мекото масло, смлените ядки и захарта. Сместа се разстила върху тортена форма с подвижно дъно (така че да се образува и бордюр по стените на формата). Притиска се плътно, за да се образува блат, който да не се троши при рязане.
Маскарпонето се разбива на крем със захарта. Към тях се прибавя предварително разбитата течна сметана, докато се получи еднородна смес. Добавя се сладко от ягоди на вкус и ваниловата есенция. Накрая се добавят парченца пресни или замразени ягоди. По желание към крема може да се добави малко желатин, ако сместа е прекалено течна.
Сместа се излива върху тестото и се оставя в хладилник за няколко часа за да се стегне. Отгоре се украсява с парченца ягоди и сладко.