Баница се състои от тънки листове тесто, между които има различни пълнежи. Оказва се също толкова вкусно и най -важното е, че не е нужно да се занимавате с тестото.
Баницата се оформя по различни начини. Някои намазват листата с пълнеж, след което се навиват на рула и се разстилат в кръгла форма под формата на спирала. Същите ролки могат просто да се поставят един върху друг. Избрах най -мързеливия вариант на българската баница - сгънах блатовете на купчина и ги намазах с извара.
Съставки
готови кори за баница 1бр
Яйце 2 бр.
Извара или сирене 200 гр
Масло 50 гр
Мляко 70 мл
Сметана 2 супени лъжици
Сол на вкус
Черен пипер (смлян) на вкус
Подготовка
Разбийте яйцата, изсипете в тях млякото, сол и черен пипер, добавете извара и разбъркайте добре до гладкост.
Нарежете корите на парчета според размера на формата. Поставете един лист на дъното на намазнена тава и намажете отгоре малко масло.
Разпределете отгоре част от плънката, покрийте със следващия лист тестои отново поръсете с олио. Повторете слоевете, докато свърши питата.
Намажете обилно последния лист с кисело мляко.
Загрейте фурната до 180 градуса и печете баницата за 35-45 минути. Всичко зависи от дебелината на баницата и самата фурна.
Щом извадя баницата от фурната , веднага я нарезвам парче по парче. И всичко това, защото е най -вкусна, когато е гореща или топла. Баница е наистина добра: много слоеве, сочен пълнеж и златистокафява кора. Така че гответе и почерпете приятелите си. И не забравяйте да споделите с тях вашата рецепта за мързелива баница