"Баница от моя край", пише ни читателката ни Веселка, която любезно ни изпрати рецептата за тази вкусотия. Нарича се Мързелива сладка баница .
Мързелива сладка баница
Продукти:
- 4 яйца
- 2/3 кубче прясна мая (2 пак.суха)
- 1 чаена лъжичка захар
- 1 равна чаена лъжичка сол
- 300 мл хладка вода (или лимонада)
- 1 кг брашно
За плънката:
- ситно смлени и счукани орехи
За сиропа (варете 10 минути):
- 1200 мл вода
- 600 г захар
- 3 пак.ванилова захар
Приготвяне:
Маята се разтваря в хладка вода с една чаена лъжичка захар и се оставя да се активира. Яйцата се разбиват на пяна, добавя се маята и с постепенно добавяне на брашното, смесено със солта, се замесва средно меко тесто.
Оставете на топло място да втаса за 30-40 минути. След това го разделете на 4 топки.
Оставете ги да починат около 10 минути. Всяка топка разточете на тънка кора и я намажете с разтопено масло или олио, а след това поръсете с орехи.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Нареждаме ги една върху друга и разточваме голяма кора.
Снимка: YouTube
Завийте от кората две рула, като навивате двата срещуположни края към средата. Когато се срещнат в средата, срежете кората, за да ги разделите и да получите 2 рула.
Може и 4-те кори да навиете на едно голямо руло, както ви е по-лесно. Внимателно хванете всяко руло за двата края и започнете да го усуквате бавно, сякаш изцеждате кърпа.
Снимка: YouTube
След това едното руло навийте като охлюв и сложете в намаслена тава, а другото увийте около него, като оставите разстояние между пръстените тесто, за да има място да втаса.
Снимка: YouTube
Намажете баницата с масло или олио и оставете да втаса и да увеличи обема си.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса до зачервяване, след което се оставя да изстине поне няколко часа или ден.
Снимка: YouTube
След това се залива с горещ сироп на няколко пъти, а когато го поеме се поръсва с пудра захар.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!