Мързелива сладка баница с орехи - на вкус като баклава, задължителна за Коледа!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Мързелива сладка баница с орехи - на вкус като баклава, задължителна за Коледа!
Мързелива сладка баница с орехи - на вкус като баклава, задължителна за Коледа!
4999
Източник: За Жената
Мързелива сладка баница с орехи - на вкус като баклава, задължителна за Коледа!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

"Баница от моя край", пише ни читателката ни Веселка, която любезно ни изпрати рецептата за тази вкусотия. Нарича се Мързелива сладка баница .

Може да се пече два дни преди сервиране, а един ден преди сервиране да се залее със сироп. Ето какво ви трябва по рецептата на Веселка:

Мързелива сладка баница

Продукти:

  • 4 яйца
  • 2/3 кубче прясна мая (2 пак.суха)
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 1 равна чаена лъжичка сол
  • 300 мл хладка вода (или лимонада)
  • 1 кг брашно

За плънката:

  • ситно смлени и счукани орехи

За сиропа (варете 10 минути):

  • 1200 мл вода
  • 600 г захар
  • 3 пак.ванилова захар

Приготвяне:

Маята се разтваря в хладка вода с една чаена лъжичка захар и се оставя да се активира. Яйцата се разбиват на пяна, добавя се маята и с постепенно добавяне на брашното, смесено със солта, се замесва средно меко тесто.

Оставете на топло място да втаса за 30-40 минути. След това го разделете на 4 топки.

Оставете ги да починат около 10 минути. Всяка топка разточете на тънка кора и я намажете с разтопено масло или олио, а след това поръсете с орехи.

точене кори

Снимка: YouTube

орехова плънка

Снимка: YouTube

Нареждаме ги една върху друга и разточваме голяма кора.

разточване кори

Снимка: YouTube

Завийте от кората две рула, като навивате двата срещуположни края към средата. Когато се срещнат в средата, срежете кората, за да ги разделите и да получите 2 рула.

Може и 4-те кори да навиете на едно голямо руло, както ви е по-лесно. Внимателно хванете всяко руло за двата края и започнете да го усуквате бавно, сякаш изцеждате кърпа.

фитил от тесто

Снимка: YouTube

След това едното руло навийте като охлюв и сложете в намаслена тава, а другото увийте около него, като оставите разстояние между пръстените тесто, за да има място да втаса.

охлюв тесто

Снимка: YouTube

Намажете баницата с масло или олио и оставете да втаса и да увеличи обема си.

Пече се в загрята фурна на 180 градуса до зачервяване, след което се оставя да изстине поне няколко часа или ден.

баница с орехи

Снимка: YouTube

След това се залива с горещ сироп на няколко пъти, а когато го поеме се поръсва с пудра захар.

баница под фолио

Снимка: YouTube

сладка баница с орехи

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft