Смесете ябълки с ядки и сушени плодове. Много проста и бърза рецепта, която всеки може да приготви.
Мързелив сладкиш с ябълки и сушени плодове
Продукти:
- 100 гр. сушени боровинки
- 150 гр. сушени кайсии
- 45-50 гр. ликьор или ракия
- 250 гр. орехи
- 100 гр. захар
- 1 ч.л. канела на прах
- 4 ябълки
- 3 супени лъжици нишесте
- 4 яйца
- 1 щипка сол
- 100 г захар
- 1 пакетче ванилова захар (10 г)
- 80 г олио
- 220 г брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
Приготвяне:
Нарежете сушените кайсии до размера на сушени боровинки. след това ги залейте с ликьор или ракия и ги оставете да киснат, за да се хидратират и набъбнат. Ако не искате да използвате алкохолни напитки, тогава ги накиснете в малко сок. Оставете ги да престоят така 15-20 минути.
Междувременно вземете 250 г орехи и ги сложете в сух тиган с незалепващо покритие. Печете ги на умерена температура при непрекъснато бъркане, докато пуснат етеричните масла и замиришат приятно.
В малка купа смесете 100 г захар и 1 чаена лъжичка канела на прах. Препечените орехи нарежете на дъска на възможно най-ситно. След това добавете сместа от захар и канела и разбъркайте. Ако са още топли ще поемат добре аромата на захар и канела.
Обелете четири ябълки, отстранете семките и ги нарежете на тънки филийки. Сложете ги в купа и ги поръсете с нишесте. Разбъркайте внимателно, така че всяко парче да се намаже с нишесте и да не залепне за останалите.
В отделна купа разбийте четири яйца с щипка сол на пяна, а когато станат на пяна, постепенно добавете 100 г захар. Разбивайте непрекъснато, докато яйцата се сгъстят и станат кремообразни. Добавете 10 г ванилова захар.
Добавете 80 мл олио и пресято 220 г брашно заедно с половин пакетче бакпулвер (една чаена лъжичка). Разбийте на най-ниската скорост до получаване на хомогенна, компактна смес без бучки.
Застелете тава или форма (или приблизително) с размери 20х20 см с хартия за печене отдолу и отстрани. Намажете дъното с няколко капки олио. Изсипете половината от готовото тесто, разпределете равномерно и заравнете.
Отгоре се поръсват с половината орехи, след което се нарежда слой нарязани ябълки. Резените ябълки се нареждат плътно една до друг, така че да покрият цялата повърхност. Върху тях се разпределят сушените плодове. Изсипете останалото тесто, разстелете и заравнете.
Отгоре се нареждат ябълки, а върху ябълките останалата част от орехите със захарта и се пекат в предварително загрята фурна на 170 градуса около 70 минути. Оставете леко да се охлади, след което извадете сладкиша от формата и махнете хартията за печене.
Поръсете пудра захар отгоре, след това нарежете и сервирайте.
Да ви е сладко!