Днес имаме наистина оригинална рецепта за пълнено зеле с вкусен пълнеж и неустоим аромат. Зелето не е необходимо да се реже, защото се пече цяло и се пълни с кюфтета и ориз.
Мързеливо зелево гърненце
Продукти:
80 г ориз
1 зелка
450 г кайма
1 глава лук
30 - 40 г магданоз
сол
червен смлян пипер
кориандър
подправки на вкус
100 мл растително масло
3 с.л. доматена паста
5 скилидки чесън
500 мл вода
Приготвяне:
Първо, оставете ориза да се свари във водата.
Почистете зелето от повредени листа.
Отрежете капаче в зелката и с нож отрежете вътрешността, за да направите нещо като гърне от зелето.
В купа смесете каймата с варения ориз.
Смесете също със ситно нарязан лук и нарязан магданоз.
Подправете със сол, смлян черен пипер, смлян червен пипер и други подправки на вкус.
Разбъркайте старателно до компактна маса.
От сместа оформете кюфтета.
Поставете кюфтетата в издълбаната зелка и я поставете в тава за печене.
Смесете доматеното пюре в отделна купа с пресования чесън.
Подправете с подправки, сол и налейте вода.
Разбъркайте соса и залейте с него кюфтетата в зелката.
Останалия сос излейте в тавата със зелката.
Покрийте зелето с отрязаната горна част.
Увийте в мокра хартия за печене, след това - с фолио.
Поставете в предварително загрята фурна на 200 ° C за 90 минути.
Готово.
Да ви е сладко!