Великден наближава, а с него и приготвянето на така обичаните от всички козунаци. Тази година ще е грехота да не пробвате да си направите сами при положение, че всички разполагаме с доста време.
Необходими продукти:
яйца - 3
захар - 150 г кристална
прясно мляко - 200 мл
олио - 80 мл
суха мая - 1 пак от 7 г
брашно - 700 г може да поеме и повече
ванилия - 2
лимон - кората на един
Приготвяне:
Първо активирах маята с малко от затопленото предварително мляко с лъжичка захар и 2-3 лъжички брашно.
Към пресятото брашното изсипах яйцата с ванилията, кората от лимон и олиото, млякото със захарта и активираната мая. Започнах с голямото разбиване с бъркалките за тесто на миксера, така се вкарва въздух в самия козунак и няма нужда да се бие по 100 пъти. Бъркате, докато тестото се отлепи от съда и се оформи като топка.
Продължаваме да добавяме малко по малко и останалото олио, като продължаваме омесването пак с помощта на миксера. Докато разбиваме, се виждат конци в тестото. Тестото трябва да е меко, но да не лепне на пипане.
Готовото тесто изсипвам на мазен плот и с мазни ръце го сгъвам няколко пъти. Слагам в купа и оставям да втаса, докато си удвои обема. Вадя го и пак го разстилам, мажа с олио и го нагъвам няколко пъти, пак го оставям да втаса.
След като е втасало втория път, е време да го оформите. Важно е да втаса 2 пъти - така става пухкав и мек.
Плете плитка или усуквате, въпрос на въображение.
Оставяте да втаса и мажете с яйце и поръсвате със захар (също става и само с навлажнена захар - въпросът е да залепне за козунака).
Изпечете козунака на 160-170 градуса за около час, но това зависи от дебелината.
Приготвянето е много лесно, но е по-дълго като технологичен процес, защото втасва 2 пъти и с печенето общо стават 3. От първият път се получи много сполучливо, а казват че правенето на козунаци е трудно.