Представете си само - разчупваш хрупкавата златна коричка, а отдолу се показва пухкава сърцевина, вдигаща пара! Направо да ти потекат лигите, нали? Точно такова е хлебчето на тиган от днешната рецепта.
Много хора се плашат от приготвянето на тесто с мая - дали ще могат да го омесят без машина за хляб, дали ще се изпече добре във фурната... Никое от тези притеснения няма да ви споходи, ако следвате рецептата за пухено хлебче на тиган . Тестото се бърка бързо, трябва му половин час да втаса, а после се пече на слаб огън под капак - това е цялата технология. Опитайте - няма да съжалявате! Ето и рецептата за това вкусно и лесно хлебче в тиган :
Пухено хлебче на тиган
Продукти:
500 гр.пшенично брашно
360 мл вода
5 гр.суха мая
1 с.л.захар
1 ч.л.сол
масло на вкус
Приготвяне:
Загрейте водата до температура малко над стайнатата. Разтворете в нея маята, захарта и солта. След това добавете брашното на части, като бъркате и внимавате да не се образуват бучки. Омесете не твърде гъсто тесто.
Намажете тиган с дебели стени (най-добре чугунен) с меко масло. Сложете тестото в него, покрийте с кърпа и оставете да престои 40 минути.
Покрийте тигана с капак и изпечете хляба на слаб огън за 30 минути. Обърнете го и печете още 30, но без капака.
Най-ароматният пресен домашен хляб е готов!
Важно! Тиганът трябва да бъде с високи страни, за предпочитане чугунен (той разпределя топлината по-добре). Този метод за приготвяне на хляб се използва от мароканците, традиционната им рецепта се различава само в задължителното добавяне на грис.
Да ви е сладко!