8 яйца
1/2 ч.ч. ситно настъргано сирене Грюер (или твърд кашкавал)
1 с.л. с качул масло
лимонов сок
½ ч.ч. готварска сметана
8 тънки резена прошуто (шунка, бекон)
2 листа бутер тесто
шепа накълцан пресен лук
сол и черен пипер на вкус
Загрейте фурната на 180 градуса. Пригответе тавичка за мъфини и намазнете гнездата с масло. С нож за тесто изрежете от бутер тестото 8 кръга, поставете по един във всяка формичка и притиснете добре по дъното и стените, така че тестото да заеме формата на гнездото. Покрийте с хартия за печене и напълнете със сурови бобени зърна, за да попречите при печенето дъното на мъфините да се надигне. Печете без да отваряте фурната за 10 минути. Извадете от фурната, махнете хартията и боба и поставете обратно във фурната за още 10 минути. Дъната ще се понадигнат, но с вилица ги набодете още докато се пекат.
Щом гнездата са готови, изва формата за мъфини и оставете да изстинат. Завийте резен прошуто по вътрешната стена на всяко тестено гнездо, налейте малко сметана на дъното, сипете няколко капки лимонов сок и малко настъргано сирене (кашкавал). Счупете едно от яйцата в малка купа, след което внимателно изсипете жълтъка и малко от белтъка в едно от приготвените тестени гнезденца.
Върнете във фурната за 10-15 минути, докато белтъкът се изпече, а жълтъкът остане малко рохък. Гарнирайте с пресен лук, сол и черен пипер на вкус.