На Велики четвъртък , в навечерието на Великденския празник, в Русия (а в последствие и в други славянски страни) винаги приготвяли " черна сол " или, както я наричали още " четвъртъчна сол ". Черната сол се освещавала в църквата заедно с обредния хляб, козунаците и боядисаните яйца. Тази уникална лечебна сол се различава от обикновената още по външния си вид – черна е. Специалната сол се приготвяла във фурната - от едра каменна сол, гъст квас, пикантни билки и зелеви листа. Четвъртъчната сол е вкусна и здравословна, защото след изгаряне съдържа такива полезни вещества като калий, фосфор, йод, хром, магнезий. В допълнение, черната сол придава на продуктите специален вкус.
Полезни свойства на черната сол
Калцинирането на солта, освен ритуалното значение, има и много важно практическо значение. При висока температура: 250-280 градуса, в солта се разрушава едно от най-вредните съединения на хлора, свързани с натрия, които дори при леко предозиране в организма нарушават калиево-натриевия баланс. В края на краищата липсата на калий значително засяга функционирането на сърдечно-съдовата система на човека.
Тук в четвъртъчната сол се увеличава количеството на калий, както и селен, калций и други микроелементи, които повишават нейната хранителна, диетична и здравословна стойност. Черната сол е много по-малко способна да задържа вода в тялото, следователно ефектът от отслабването се увеличава. Намалява се вредното въздействие при хипертоници и хора, страдащи от бъбречни заболявания. Също така тази сол не вреди на хора, страдащи от хронични заболявания. И тя е просто вкусна!
Черната сол е полезна за хора с бъбречни заболявания, сърдечни заболявания, хипертония, хипотония. Тъй като е обогатена с калиеви, калциеви, магнезиеви йони и селенови елементи.
Освен това тази сол е от голяма полза като адсорбент. Съдържащият се в нея въглерод под формата на фино порести въглища извежда токсините от тялото, тоест черната сол е "абсорбатор" на всички токсини. Терапевтичният й ефект е напълно подобен на ефекта на активния въглен.
Силата на четвъртъчната сол
Четвъртъчна сол - сол, "произведена" на Велики четвъртък, надарена със специална сила. Обичаят на ритуалното използване на сол е много древен, датиращ от праславянските времена, когато всяка сол е призната за способността да плаши вредните сили, да защитава човек.
На първо място, четвъртъчната сол може да се справи с всякаква черна енергия, да почисти не само вещ или стая, но и аурата на човек. Магическата сол се използва в древни ритуали, за да изплаши тъмните сили и да предпази човек от увреждане от "зли очи", уроки и др.
Молитва над четвъртъчната сол
Четвъртъчната сол се приготвя (пече) предимно в манастирите.
"Боже, нашият Спасителю, който дойде в Ерихон при пророк Елисей, изцелявайки сол от вредна вода: благослови тази сол сам и я принеси в жертва на радостта.
Ти си нашият Бог и ние възхваляваме Тебе, Отца и Сина и Светия Дух, сега и завинаги и завинаги и завинаги, амин."
Как да си приготвим четвъртъчната сол?
За съжаление много рецепти за приготвяне на четвъртъчна сол са изгубени, но все пак няколко доказани метода на приготвяне са оцелели до днес.
Четвъртъчна сол на основата на квас
Гъст квас (добит след ферментация), смесен с едра каменна сол. Вместо квас можете да използвате ръжен хляб (5 кг хляб на 1 кг сол), смесете накиснатия хляб със сол, поставете във фурна или пещ, загрята до 250 градуса, и гответе, докато хлябът стане черен.
Смелете сместа и я прецедете през цедка. Солта, останала в ситото, се изсипва в буркани и се използва вместо обикновена сол.
Четвъртъчна сол на фурна
Ако нямате камина или пещ (използвана традиционно за приготвянето на черна сол), може да използвате и обикновена фурна.
Пропорциите са следните: 1 килограм сол + 5 килограма ръжен хляб; накиснете ръжения хляб, изцедете излишната вода и комбинирайте с обикновена груба каменна сол, разбъркайте всичко добре. Сместа се разпределя равномерно върху тава, пъха се в сгорещена фурна, температура 250 градуса, и се пече до почерняване. Изваждаме, оставяме да изстине, смиламе и пресяваме през сито. Имаме нужда от едрата прегоряла сол, останала в ситото. В други рецепти получената смес просто се смила, натрошава, а не се пресява.
Четвъртъчна сол в тиган без квас
Ще ви трябва:
чугунен тиган
ръжено брашно
едра сол
дървена лъжица
ленена торба или стъклен буркан за съхранение на приготвената сол
Инструкция:
1. За да може четвъртъчната сол да се получи вкусна и да не изгори по време на готвене, трябва да използвате чугунен тиган. При липса на такива съдове солта може да се калцинира във всякакви други съдове с дебели стени, но ако е възможно, не използвайте алуминий. Така солта не абсорбира вредните тежки метали при продължително готвене при високи температури.
2. Изсипете сол и ръжено брашно в загрят тиган. Постепенно увеличавайте температурата, разбърквайте солта и брашното по посока на часовниковата стрелка през цялото време на готвене. По-добре е да използвате дървена лъжица или шпатула за смесване. Калцинирането продължава доста дълго време, докато солта и брашното потъмнеят.
3. Щом солта промени цвета си, изключете котлона и оставете готовата сол на котлона до полунощ. След полунощ солта трябва да се изсипе в плътна платнена торба или в стъклен буркан, който също трябва да бъде плътно запушен. Четвъртъчната сол е готова и може да се яде.
Защо чугунен тиган?
Тъй като енергията няма да изтече през чугун, той има такова свойство. Но ако нямате чугунен тиган у дома, вземете тиган от всеки метал, но с дебело дъно и високи стени. Просто не използвайте алуминиеви съдове. Алуминият е добър проводник, което означава, че всичко преминава лесно и бързо през него. И силата на четвъртъчната сол в такова ястие няма да се задържи, тя ще изтече.
Вече приготвената сол може да се стрие. Необходимо е да я увиете в кърпа и да я натрошите на малки парчета с чук. Не е необходимо да изхвърляте остатъците от изгорял хляб - това е естествен въглероден сорбент, който перфектно замества активния въглен, който е в състояние да премахне токсините от тялото ви. Когато се използва, смесете 1/2 чаена лъжичка с вода и използвайте за превантивно почистване.
Не само през Страстната седмица
Според утвърдените съвременни църковни канони черната четвъртъчна сол се приготвя веднъж на Велики четвъртък (вечерта срещу Велики четвъртък) за цялата година.
Но ако солта свърши, тогава все пак новата черна сол се приготвя в четвъртък, а не в друг ден от седмицата - вярва се, че този ден засилва лечебните свойства на солта.
Великденска традиция
Според традицията на Великден, четвъртъчната сол трябва да се освети в църквата заедно с козунака, боядисаните яйца и обредния хляб.
В деня на Възкресение шарените яйца се поръсват с четвъртъчна сол. Но не потапяйте яйцата в сол! Трохите от продукта не трябва да го замърсяват. Вземете щипка черна сол и внимателно поръсете яйцата. Това важи и за други продукти.
Черната сол вече не е "бяла смърт". Но в използването й, както във всичко, трябва да има мярка.