На село им викат Гюрвалаци, аз им казвам Мераклийски банички - уникално вкусни са, цялата тайна е в сгъването на корите

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
На село им викат Гюрвалаци, аз им казвам Мераклийски банички - уникално вкусни са, цялата тайна е в сгъването на корите
На село им викат Гюрвалаци, аз им казвам Мераклийски банички - уникално вкусни са, цялата тайна е...
7876
Източник: За Жената
На село им викат Гюрвалаци, аз им казвам Мераклийски банички - уникално вкусни са, цялата тайна е в сгъването на корите
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тази баница има много имена, но най-известното е може би Баница Девет плика . На село пък казват на баничките Гюрвалаци (така им викаше баба ми, която е от македонския край). Някои приготвят въпросната вкусотия като едно цяло печиво, а други го приготвят по същата процедура, но не на девет "парчета" (оттам и името Девет плика).

Аз пък казвам на сладките малки банички Мераклийски банички , защото всеки път ги приготвям с голям мерак и се омитат почти веднага!

Както и да я приготвите, ще хапвате изключително вкусна баница и определено няма да е за последен път. Обикновено се пълни със сирене, но може и с кайма или нещо зелено. Ето какво ви трябва за вкусната рецепта, както и да изберете да я наричате:

Мераклийски банички Девет плика

Продукти: 

  • 850 г - 1 кг брашно или колкото е необходимо
  • 500 мл газирана вода със стайна температура
  • 1 кубче прясна мая (40 г)
  • 1 супена лъжица захар
  • 1 супена лъжица сол
  • 2-3 супени лъжици олио
  • около 300 мл олио за намазване на корите

За плънката:

  • 250 г ситно сирене/извара
  • 300 г твърдо сирене
  • 3 яйца

Приготвяне: 

В по-дълбок съд се налива газираната вода, която не трябва да се загрява, достатъчно е да е престояла на стайна температура (да не е взета директно от хладилника). След това във водата се слага кубче прясна мая и се добавя лъжица захар.

Бъркайте, докато съставките се разтворят добре, след това добавете три лъжици олио и започнете постепенно да добавяте брашното, към което сте добавили една лъжица сол. Отначало се разбърква с лъжица, докато брашното поеме течността, след което продължава да се меси на ръка.

Добавя се брашно и се меси докато се смесят всички съставки и се получи гладко средно меко тесто. Покрийте го с кърпа или домакинско фолио и оставете да почине само за няколко минути (10-15), след което го разделете на няколко топки, в зависимост от това колко "плика" ще правите. Всеки "плик" изисква 3 топки тесто.

За 4 плика разделете тестото на 12 части, оформете топка от всяка част и я оставете настрана. Докато тестените топки почиват покрити (около 10 минути), пригответе пълнежа със сирене или по желание.

ЗА ПЛЪНКАТА: В купа се смесва ситното сирене (извара), твърдото сирене се натрошава с ръка и се добавят три яйца, след което всичко се разбърква с вилица. Който иска може да добави настърган кашкавал или нещо по вкус.

От всяка топка с точилка се разточва малка кръгла кора с размерите на чиния, след което върху кората се слага около една супена лъжица олио и се намазва цялата повърхност. На четири места се слагат по три кори една върху друга, а на третата не се слага олио. Вместо олио може да се използва разтопено масло/маргарин/мазнина.

кори баница домашна

Снимка: YouTube

Върху набрашнена работна повърхност се слага купчина от три кори, след което първо се притиска с ръка малко отгоре, за да се разстели и изтъни и след това се разточва кора, първо с точилка, а след това може да се притисне малко и с пръсти, защото тестото е еластично и лесно се работи с него.

Намажете кората с олио и разпределете една четвърт от плънката.

кора със сирене

Снимка: YouTube

Първо от лявата страна прегънете 1/3 от кората към средата, след това прегънете по същия начин от дясната страна, след това прегънете горната страна към средата и накрая долната част към горе, така че да се получи квадрат.

сгъване баница плик

Снимка: YouTube

От получената квадратна форма се оформя "плика", като срещуположните краища се съединяват към средата. Същата процедура се повтаря още три пъти, т.е. накрая получавате "4 плика", а ако сте я направили с 27 топки - "9 плика".

плик от тесто

Снимка: YouTube

Подредете "пликовете" в намаслена тава. Включете фурната да загрява на 200 градуса и оставете баницата да втаса малко (около 10 минути). Намажете я с олио отгоре, след което я изпечете на 200 градуса за около 30-40 минути или до приятен загар. Изпечената баница покрийте с кърпа докато изстине малко и след това я сервирайте.

банички 9 плика

Снимка: YouTube

гюрвалаци

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

баница със сирене

Снимка: YouTube

мераклийски банички

Снимка: YouTube

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft