На село казват, че тиквеникът трабвя да се топи в устата - ето какво му слагат, за да е сочен и сладък като баклава:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
На село казват, че тиквеникът трабвя да се топи в устата - ето какво му слагат, за да е сочен и сладък като баклава:
На село казват, че тиквеникът трабвя да се топи в устата - ето какво му слагат, за да е сочен и...
4385
Източник: edin.bg
На село казват, че тиквеникът трабвя да се топи в устата - ето какво му слагат, за да е сочен и сладък като баклава:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тиквеникът е едно от традиционните ястия, които поднасяме на трапезата си не само на Коледа, но и на всички зимни празници. Баницата с тиква се приготвя по малко по-различен начин в различните краища на България, но основните съставки са еднакви - кори за баница (домашни или готови, тиква, захар, орехи, олио).

Днес ще ви представим една рецепта за удивително сочен и сладък тиквеник, а тайната му е в специалната заливка, която именно го кара да се топи в устата, щом отхапеш. Ето необходимите продукти за Селски тиквеник с прясно мляко :

Селски тиквеник с прясно мляко

Продукти:

  • кори за баница - 500 грама
  • прясно мляко - 300 мл
  • тиква - 500 грама
  • захар - 1.5 ч.ч.
  • орехи - 150 грама
  • масло - 200 грама
  • яйца - 1 брой
  • ванилия - 3 броя (по 0.2 г)

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса (без вентилатор).

Измийте и настържете тиквата. Маслото разтопете, а 100 мл от него запазете за намазване на корите.

Задушете настърганата тиква в останалото масло. Добавете към нея ванилията, натрошените орехи и чаша захар. Свалете от огъня и оставете настрана да се охлади.

Междувременно пригответе заливката. Разбийте яйцето с прясното мляко и останалата захар.

Разстелете една кора за баница и я поръсете с част от разтопеното масло. Сложете от плънката и завийте кора. Процедирайте по същия начин до изчерпване на корите.

пълнене тиквеник

Снимка: Pinterest

Наредете ги в кръг в намазнена тава за печене. Отгоре залейте тиквеника с млечната заливка.

тиквеник във фурната

Снимка: Pinterest

Печете до готовност.

Готовия тиквеник оставете леко да се охлади, след което по желание поръсете с пудра захар.

пудра захар на тиквеника

Снимка: Pinterest

Нарежете на парчета и поднесете.

сочен тиквеник

Снимка: Pinterest

Да ви е сладко и весели празници!

тиквеник парчета

Снимка: Pinterest

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft