Тиквеникът е едно от традиционните ястия, които поднасяме на трапезата си не само на Коледа, но и на всички зимни празници. Баницата с тиква се приготвя по малко по-различен начин в различните краища на България, но основните съставки са еднакви - кори за баница (домашни или готови, тиква, захар, орехи, олио).
Селски тиквеник с прясно мляко
Продукти:
- кори за баница - 500 грама
- прясно мляко - 300 мл
- тиква - 500 грама
- захар - 1.5 ч.ч.
- орехи - 150 грама
- масло - 200 грама
- яйца - 1 брой
- ванилия - 3 броя (по 0.2 г)
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса (без вентилатор).
Измийте и настържете тиквата. Маслото разтопете, а 100 мл от него запазете за намазване на корите.
Задушете настърганата тиква в останалото масло. Добавете към нея ванилията, натрошените орехи и чаша захар. Свалете от огъня и оставете настрана да се охлади.
Междувременно пригответе заливката. Разбийте яйцето с прясното мляко и останалата захар.
Разстелете една кора за баница и я поръсете с част от разтопеното масло. Сложете от плънката и завийте кора. Процедирайте по същия начин до изчерпване на корите.
Снимка: Pinterest
Наредете ги в кръг в намазнена тава за печене. Отгоре залейте тиквеника с млечната заливка.
Снимка: Pinterest
Печете до готовност.
Готовия тиквеник оставете леко да се охлади, след което по желание поръсете с пудра захар.
Снимка: Pinterest
Нарежете на парчета и поднесете.
Снимка: Pinterest
Да ви е сладко и весели празници!
Снимка: Pinterest