На Лазаровден са се пекли обредни хлябове от възрастните жени, а девойките са майсторяли кукли от тесто, които подарявали на следващия ден - Връбница .
Обредните хлябове преди не са се замесвали с мая, а с домашно приготвен квас. В глинен съд се е замесвало тесто от вода и брашно и се е оставяло да ферментира на открито 15-ина дни.
Независимо, че е точно седмица преди Великден, на този ден, както и на Лазаровден, може да се консумира риба .
Риба на шиш се приготвя лесно. Продуктите са 1 кг риба - желателно филе, 4 глави по-дребен лук, 1 к. ч. олио, 1 к. ч. оцет, люти чушки от туршия, лимон, мащерка.
Нарязаното на парченца филе осоляваме и поръсваме с мащерка. След половин час нижем на шишчета като между парченцата риба слагаме лук, а на края една люта чушка. Потапяме шишчетата в олиото и оцета и печем на загрята скара. Поднасяме с лимон.
Необходими продукти: За тестото: Около 1 кг брашно, 2 чаени чаши хладка вода, 3-4 супени лъжици кисело мляко, 1 супена лъжица олио, щипка сол. За плънката: 8 супени лъжици мазнина, около 400 г листа от лапад, 3 яйца, 250 г сирене, 1 глава лук или връзка пресен.
Начин на приготвяне: От продуктите се замесва тесто, което се оставя да престои около 30 мин. През това време се приготвя плънката. Измива се и се попарва лападът, нарязва се на тънки лентички и се задушава с мазнината и нарязания на ситно лук. След като изстине, се добавят разбитите яйца и 1/2 от сиренето (натрошено). Тестото се разделя на четири топки. От двете топки се правят 6 по-малки, които се разточват с диаметър 10 см. Нареждат се по три кори една върху друга, намазани отгоре с мазнина. От тях се правят две кори - едната с големината на тавата, а другата - по-голяма, за да я прихлупи. Останалите две топки тесто се правят две тънки кори, които се оставят малко да поизсъхнат.
На дъното на намасле-ната тава се поставя най-голямата кора. Изсипва се и равномерно се разпределя плънката. Върху нея се къдрят като венец двете тънки кори, които се ръсят с останалото сирене. Завиват се краищата на голямата
кора. Ръси се отгоре с мазнина и се пече около 40 мин. при 180°С.
Необходими продукти: Около 600-700 г брашно, 2 чаени чаши кисело мляко с 1 чаена лъжица сода бикарбонат, щипка сол, 2 яйца, 3 лъжици олио.
Начин на приготвяне: Пресява се брашното в по-голям съд, прави се „кладенче", в което се слагат млякото, содата, 1 яйце и 1 белтък, олиото. Замесва се меко тесто, оформя се питка, която се слага в намазана с масло тавичка. Отгоре се маже с разбития жълтък.
От същото тесто може да се направят малки питки.