На Черешова задушница Господ прибира душите на мъртвите - 5 важни ритуала, които трябва да спазите:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
На Черешова задушница Господ прибира душите на мъртвите - 5 важни ритуала, които трябва да спазите:
50080
Източник: actualno.com
Снимков материал: pixabay.com
На Черешова задушница Господ прибира душите на мъртвите - 5 важни ритуала, които трябва да спазите:

Наближава една от трите големи задушници през годината - Черешовата. Според църковния календар тя се отбелязва в съботата преди Петдесетница и на нея се почита паметта на починалите.

Според поверията на Черешова задушница Господ прибира при себе си душите на починалите, останали на свобода след Велики четвъртък.

Тази задушница е различна от останалите, защото на нея е прието да се раздават едни от първите узрели череши. Тази година Черешовата Задушница се пада на 11 юни. На този ден всички хора е добре да се помолят за прошка в памет на скъпите си хора, които не са на този свят. В църковните храмове се извършват богослужения в памет на всички починали.

черешова задушница

Какви са основните порядки на Черешовата задушница

Тя не се различава от останалите задушници, в които хора, които познават починал човек е добре да посетят гроба му, за да го почетат. Много малко хора знаят, че на гробища се ходи един ден преди Задушница, както и в самата събота. Най-добре е задушницата да се почете в ранни зори. На гроба се пали свещ и кандилото, носи се червено вино, с което се прелива гроба. То е символът на Христовата кръв. Преливката трябва да е с форма на Божия кръст. В някои краища този ритуал се прави не с вино, а с вода.

Жените обикновено варят жито и го подслаждат, на гроба се носят четен брой цветя. Житото трябва да е сварено ден по-рано и то е символът на Възкресение Христово. Омесва се хляб и се разчупва - символ на тялото Христово. След това на порции се раздават начупеният хляб и малко жито, като към тях се добавят черешки. Казва се "За Бог да прости".

Можете да си донесете и всякакви сладки неща като бонбони, локумки или дребни сладки, които се раздават на познати и на случайни хора, посетили църквата или които са на съседен гроб.

свещи задушница

Когато се прави трапеза, тя е голяма и обща. Първата хапка е за мъртвите, затова се слага на земята, като се отлива чаша вода и алкохол, "за да не им е жадно и гладно".

Ако видите пеперуда по време на трапезата на Задушница, поверието гласи, че душата на починалия се е върнала за момент да посети хората, които са го обичали. Затова не е чудно, че хората оставят един празен стол, който е предвиден за отишлия си от този свят човек.

В някои места житото първо се дава на кокошките, с цел да се избегне скорошна смърт на друг човек от фамилията.

Ако спазвате повелята, на Задушница трябва да посетите гробищата или рано сутрин, когато изгрява слънцето, или късно вечер при залез.

Черешова задушница правила

Когато се върви към гробища, хората трябва да мълчат с цел да не се смути покоят на душите на починалите. Оставете отворен прозорец, когато напускате дома си, за да не останат вътре душите на починалите.

Можете да занесете шума от листа от орехи, тъй като на другия ден е Петдесетница и тогава черквите се окрасяват с листата от орехи. Орехът има специална символика - той е свързва 2 свята – на живите и на мъртвите. Ако сте в църквата, ореховите листа се разпръсват на пода, а вярващите хора застават на колене върху шумата и се помолват за мъртвите хора, затваряйки очите си.

По същия начин се разпръсва шумата по гроба на мъртвия, като целта е да им се направи сянка.

Споделете тези важни правила, тъй като доста хора може би са ги позабравили, но е хубаво да се спазват.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft