Сезонът на дивия чесън ( левурда ) бавно, но сигурно започва при нас.
Ако тръгнете да го берете през пролетта, непременно запомнете тази рецепта.
Малко хора знаят какво може да направи дивият чесън, ако го залеете с маслиново масло, оставите да се накисне добре и след това го използвате.
Тази рецепта е фантастична не само за укрепване на имунитета, но и за решаване на много други здравословни проблеми.
За какво помага див чесън в зехтин ?
- помага при лечение на натъртвания и лошо зарастващи рани
- подпомага имунитета, повишава защитните способности
- помощ при грип и настинка
- подпомага здравословното отслабване – стимулира метаболизма
- почиства бъбреците, пикочните пътища, насърчава уринирането
- помага за подобряване на паметта
- при респираторни заболявания
- действа благоприятно на червата и стомаха
- помага срещу безсъние
- детоксикация на белите дробове - намалява вредното действие на никотина върху човешкия организъм
- почиства запушените бели дробове и бронхи и облекчава дихателните проблеми
- почиства организма и черния дроб
- подобрява външния вид на кожата
- облекчава проблеми с остеопороза и артрит
Имаме нужда от:
- 80-90 г див чесън
- 500 мл зехтин
Приготвяне:
Измийте дивия чесън и внимателно подсушете всяко листо с кърпа /или хартиено руло/.
Оставете листата да изсъхнат около 1 час върху плота (листата не трябва да са покрити).
Не трябва да има вода в зехтина.
Чесънът се нарязва на ситно и се слага в бутилката.
Залейте със зехтин (може и олио), а ако искате да използвате само за консумация, може да добавите и люти чушки (измити, подсушени, без семки).
Разбъркайте - за да не останат въздушни мехурчета в бутилката, натиснете чесъна, така че да е под маслото.
Сложете в хладилника - ако чесънът изплува на повърхността, след 2 дни го натиснете отново ( ще омекне), за да се покрие с масло.
Съхранявайте в хладилник поне 3 седмици (бутилката трябва да е плътно затворена).
След това прецедете през дебел тензух и отново налейте в бутилката.
Може да престои в хладилник една година, ако сте нетърпеливи - можете да го консумирате и след седмица.
Приемаме го по лъжици всеки ден или за овкусяване на ястията – отлична съставка е например в салати.