Предстои един от най-светлите пролетни празници, 6 май , на който Православната църква почита паметта на Св.Георги Победоносец . Едновременно с християнската традиция Гергьовден е празник и на българската армия и храбростта, ето защо е честван широко в цялата страна.
Интересно е, че Свети Георги освен един от най-почитаните светци у насе е от малкото светци, който е славен както от християни, така и от мюсюлмани.
Днес ви представяме какво НЕ трябва да правите на Гергьовден , за да не си навлече лош късмет :
1.
2. Не се яде на закрито. С настъпването и задържането на хубавите, приятни и слънчеви дни, на Гергьовден още се празнува и "смяната на времето". В миналото по селата и малките градове организирали дълги празнични трапези, на които сядали всичките жители. Смятало се за "грехота" в такова хубаво време да се слага трапеза "в собата" (в стаята) и да не се възползва човек от Божия дар на слънцето след дългата зима и кишавите пролетни дни.
3. Не се яде друго месо – само агнешко. Освен че това е празник на пастирите, някога било и "грехота" при наличието на толкова заклани агнета (а това се правело почти във всяка къща) да се яде някакво друго месо. Подобна постъпка се тълкувала като очевидно и демонстративно изразено неуважение към празника – разбира се, ако не била предизвикана чисто и просто от беднотия; но пък тогава и най-бедните имали достъп до общите богати трапези.
4. Не се осолява сирене. Онова сирене, което се прави на Гергьовден, трябва да остане прясно и безсолно. Затова на този ден правели само ритуални, малки количества, тъй като без сол сиренето бързо се разваля.
5. Не се реже коса и не се подстригва. Според народното поверие рязането на коса в този ден било опасно за здравето. Това се отнасяло най-вече за жените с техните дълги коси. Също така се смятало, че е добре те да се изкъпят в течаща вода – река или поток, за да бъдат здрави и красиви. Както виждаме, в народните поверия има рационално зърно; в случая закаляване сред природата на крехкия женски организъм.