Задушница наричаме дните в годината, когато си спомняме за своите починали близки и им отдаваме почит. Името на "празника" (да, името е неподходящо, но все пак и в църковните календари Задушница фигурира като празник) идва именно от "за-душите" на мъртвите.
Сред най-важните традиции на този ден са раздавките и по-специално - вареното жито, което традиционно от време "оно" се е приготвяло във всеки български дом. Днес повечето домакини също варят жито и приготвят различни сладкиши, но за тези, които са начинаещи в кухнята или никога досега не са правили варено жито , събрахме на едно място всички тънкости и важни моменти в рецептата, за да няма провали. Житото за помен , приготвено по долните указания, става вкусно и сочно, без да е кашкаво, а ароматите и добавките му придават онзи неповторим вкус, който всички познаваме. Заповядайте - перфектната рецепта за варено жито за помен :
Варено жито за помен
Продукти:
- 1 пак. грухана пшеница (500 гр.)
- вода
- щипка сол
- пудра захар на вкус
- бели стафиди
- орехи
- ванилия
- канела
- галета или бисквити
Приготвяне:
Първото и много важно нещо е да накиснете пшеницата от предната вечер в студена вода - предварително хубаво я измийте под течаща вода.
На сутринта сложете тенджерата на котлона, като добавите вода, колкото да покрие житото с 2-3 пръста, и щипка сол. Включете котлона и щом заври, варете на тих огън 10-тина минути. След това изключете котлона, оставете тенджерата, захлупена с капака, на котлона и увийте в кърпа или одеяло, за да се "задуши" за няколко часа. Пшеницата ще поеме цялата вода и ще се разпука, без да се развари и разкашка.
Готовата пшеница изсипете върху памучна кърпа, за да се отцеди от излишната течност. След това внимателно прехвърлете в подходящ съд и добавете стафидите (предварително накиснати в алкохол или топла вода и отцедени), натрошени орехи, ванилия и канела на вкус. Добре е да се добавят и няколко лъжици галета или натрошени бисквити, които ще поемат допълнително от влажността на вареното жито. Последно добавете захарта, защото от нея житото може да пусне още вода, което не е хубаво за външния вид на раздавката.
Остава само да насипете приготвеното жито в пластмасови чашки, а отгоре може да поставите по една бисквитка - за разкош!