Наблягайте на джиндифил през есента, на чесън - през зимата

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Наблягайте на джиндифил през есента, на чесън - през зимата
9490
Източник: Всеки ден
Снимков материал: pixabay.com
Наблягайте на джиндифил през есента, на чесън - през зимата

Както годината подлежи на своите сезони, а те от своя страна на месеците, така и храните са подчинени на определени периоди. За това е много важно да консумираме храни според сезона, с оглед на това да получим тяхната пълна хранителна стойност и вкус.

Всички най-здравословни храни в света са сезонните.

За еколозите, сезоните се смятат за източник на природно разнообразие. Промени в условията на отглеждане, от пролетта до лятото или есента до зимата, се считат за съществени за балансиране на ресурсите на Земята и нейните форми на живот.

Foodpanda представя изследване, проведено през 1997 г. от Министерството на земеделието, рибарството и храните в Лондон, Англия. То установява значими разлики в хранителното съдържание на пастьоризирано мляко през лятото спрямо зимата.

Йодът е много по-висок през зимата, а бета-каротинът - през лятото. Тези разлики в състава на млякото се дължат преди всичко на различията в храненето на кравите през двата сезона. По същия начин учените в Япония са намерили разлики в съдържанието на витамин C на спанак, събран през лятото, спрямо зимата.

В различни части на света, и дори в различните региони на една държава, сезонните менюта могат да се различават.

През пролетните месеци се фокусирайте върху зеленчуците и зелените храни - швейцарско къдраво зеле, спанак, маруля, пресен магданоз и босилек. През летните месеци се придържайте към плодовете - ягоди, ябълки, круши, сливи, зеленчуци като броколи, карфиол и царевица; и подправки като мента и кориандър.

През есенните месеци, включете в менюто си по-много моркови, сладки картофи, лук и чесън, както и подправки като джинджифил , пипер и синапено семе. През зимните месеци наблягайте на животинската храна - риба, пилешко, говеждо и агнешко месо; зеленчуци - картофи, лук и чесън.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft