Шоколадова торта с бисквити - много проста торта, много бърза и най-важното - много вкусна. Запишете си рецептата, защото ще я правите много често. Вместо да редувам бисквитите с крема във формата, правя нещо много по-лесно - изсипвам крема и набождам вътре изправени бисквитките.
Набодена бисквитена торта с шоколадов крем
Продукти:
- 1,3 л прясно мляко
- 200 г пудинг с шоколадов вкус
- 200 г черен шоколад за готвене (колкото по-качествен, толкова по-вкусен е кремът)
- 180 г масло
- 300 г захар
Необходими са ви още:
- 400 г правоъгълни или квадратни бисквити по избор
- 1 пакетче сметана за разбиване с вкус на шоколад
- малко мляко за напояване на бисквитите
Начин на приготвяне:
Вземете форма с борд 24 см и я покрийте с прозрачно фолио. Върху стените на формата в кръг се нареждат бисквити, предварително напоени за кратко в мляко. От 1,3 литра мляко отделете 400 мл. Останалото прясно мляко слагаме на огъня заедно с натрошения шоколад, маслото и захарта.
Разбийте пудинга с отделените 400 мл мляко. Когато шоколадът и маслото започнат да се топят, бъркайте непрекъснато с телена бъркалка, за да се смесят всички съставки. Изсипете разбития пудинг в горещото мляко заедно със съставките и сварете крема.
Заделете една трета от крема, а останалия веднага изсипете във формата, разстелете и заравнете. Върху крема се нареждат бисквитки, т.е. набождат се направо в крема, като се редуват в кръг. Не трябва да ги киснете в мляко, защото ще омекнат от топлия крем.
Отгоре намажете с една трета от крема, който предварително сте отделили. Отгоре наредете бисквити, потопени за кратко в млякото. Покрийте тортата с прозрачно фолио и я оставете в хладилника за около 5-6 часа (днес я направих и сега я извадих от формата, кремът беше добре стегнал и се наряза добре).
След това извадете формата от хладилника, отстранете фолиото, поставете подходяща чиния за сервиране върху кексчето и обърнете тортата. Махнете обръча и отстранете останалото фолио. Украсете тортата с шоколадов крем или по желание.
Да ви е сладко!