Прясна мента използваме като подправка и декорация за сладкиши, коктейли, салати, ястия от месо и други, но от нея става разкошен сироп Този сироп от мента се научих да приготвям наскоро
С него се разхлаждахме през изминалите няколко дни с летни горещини.
Необходими продукти:
1 връзка прясна мента
захар
вода
Приготвяне:
Измийте ментата и я накиснете с вода в съд, като водата е необходимо добре да покрие листата. Оставете да накисне по този начин 24 часа.
Сироп от мента е страхотна домашна безалкохолна напитка
Тук можете да постъпите по няколко начина. Можете да налеете тази вода и да я пиете директно. Тя е поела от аромата на ментата и има великолепен вкус, а свежият аромат остава в устатата и освежава дъха. Тръгвайки на път можете да вземете със себе си ментова вода, за да ви ободрява.
Една връзка мента може да кисне с около 3 литра вода, за да остане свеж и наситен аромат.
След като сте прецедили водата, в която ментата е киснала, сложете захар. Рецептата, която ми казаха е на всеки 1 литър вода по 1 кг захар.
На мен ми се стори твърде много и сложих 1 кг захар на около 2 кг вода с мента. Захарта е необходимо да бъркате с дървена лъжица или бъркалка, а не с метална. Трябва да престои по този начин между 12 и 24 часа, докато захарта бавно се разтопи.
Получавате гъст сироп от мента.
Наливате го в шишета и съхранявате в хладилника.
Когато го поднасяте, наливате във водна чаша 2 или 3 пръста от този сироп, а след това доливате с газирана вода.
Получавате невероятно домашно безалкохолно. Бихте могли да си сложите резенче лимон.
Ако желаете да съхранявате по-дълго време този вкусен сироп от мента, сложете му лимонтозу, за да го консервирате.
Ако обичате да си приготвяте коктейли, както моята приятелка, от която научих рецептата, слагате 1 или 2 с.л. сироп от мента, добавяте водка, джин или друг алкохол като цветните ликьори за коктейли.
Декорирате с ментовите листенца и много лед. Ще получавате страхотен коктейл.