Витамин С е от ключово значение за нашия имунитет, защото стимулира производството на бели кръвни клетки, които предпазват тялото от микроби и бактерии. Той също така играе важна роля в резорбцията на желязо, което влияе върху образуването на червени кръвни клетки.
Без желязо се чувстваме изтощени и слаби. Включването на портокали в менюто ще предотврати усещането за умора и летаргия. Някои проучвания показват, че средният портокал съдържа до три грама желязо, което помага за понижаване на нивата на холестерола в кръвта и предотвратява храносмилателни проблеми.
Витамин С и други съставки, присъстващи в портокалите , правят кожата здрава и лъскава, а също така са полезни за сърцето и предотвратяват много заболявания.
Обикновеният и сладък портокал е любим плод, който обикновено изстискваме на сок, ядем суров или използваме за приготвяне на десерти, но само видът не гарантира, че винаги ще получим сочна хапка от този плод.
Севилските портокали, от друга страна, са горчиви, а валенсианските портокали се използват най-често при производството на сокове. Един от начините да разпознаете сочния плод е да го вземете в ръка и да видите теглото му – колкото по-тежък е за размера си, толкова по-сочен ще бъде портокалът.
Тези, които изглеждат леки, могат да бъдат сухи и дехидратирани, така че няма да получите твърде много сок от тях. Твърдият портокал също може да бъде добър избор, но не и прекалено твърд, така че избягвайте меките плодове или тези с видими повреди.
Помиришете ги - тези, които се ухаят на свежест, също са добри кандидати. Специален детайл, който трябва да улесни търсенето на сочни портокали, е издутината от страната, където е била дръжката:
В зависимост от сорта, те трябва да имат малка подутина на това място, така че изберете тези плодове, които имат такава. Поне така твърдят бабите, които имат повече опит. Друг сорт портокали има един вид белег, тоест вдлъбнатина на това място (срещу дръжката), която някои наричат "пъп".
Според най-известната теория този „пъп“ е най-важният детайл, на който трябва да обърнете внимание при избора на този плод. А именно портокалите са по-сладки, ако имат по-голяма вдлъбнатина - или по-дълбок "пъп".
Във всеки случай, ако купувате портокали на пазара, най-добре е да помолите продавача да ви даде парче, за да се опитате да се уверите в качеството им. Въпреки това, преди да ги обелите, трябва да ги измиете много добре, ето защо:
Въпреки че имат дебела кора и пулпата им е защитена от външни влияния, при обелване с нож плодът може да се замърси, ако кората е била третирана с някакви вещества.
Портокалите могат да се съхраняват в хладилник до две седмици, без да губят свежестта и сочността си.