Когато е зима, толкоз ни липсват тиквичките и си мечтаем за чиния, пълна с пържени или печени на фурна. Често ги сервираме с кисело мляко.
През топлите месеци навсякъде ухае на пържени тиквички и чесън. По принцип не обичам да пържа, поради това винаги приготвям печени, но преди няколко дни ми хрумна идеята да приготвя кюфтенца от тиквички и съм очарована от вкуса им. Трябват ви наистина много малко продукти, за да си ги приготвите и вие.
Разбира се, бихте могли да използвате и други подправки. Аз обичам къри и затова го слагам почти във всяко ястие.
Можете да прибавите както ситно нарязан копър, така и чесън на прах. Експериментирайте смело и им се насладете.
3 броя тиквички
2 яйцa
1/2 ч.ч.брашнo
подправки: сол, чер пипер, къри
Измивам тиквичките и ако съм ги купила от магазина, задължително ги беля. Когато купувам домашни тиквички, оставям ги с кората.
Настъргвам ги на едро ренде.
Посолявам и ги слагам в гевгир или голяма цедка за около 10-15 минути, за да се отцедят.
Накрая изстисквам останалата вода и ги премествам в купа. Добавям яйчицата.
След което брашното и подправките.
Разбърквам с лъжица. Сместа стои малко рядка, но това да не ви притеснява. Ако ви се стори прекалено рядка, просто добавете още малко брашно. Според мен ще стане и с галета.
Наливам малко олио в тиган с незалепващо покритие. Слагам да загрее на котлона. Котлонът трябва да е на умерен огън.
Изсипвам една лъжичка от сместа в тигана и леко сплесквам отгоре с долната страна на лъжицата, така че да се получи кюфтенце. Правя същото и с останалата смес.
Когато станат златисти от едната страна, обръщам ги и пържа и от другата.
Изваждам ги в чиния с кухненска хартия, за да попие излишната мазнина. След това ги прехвърлям в друга.
Ако ви е омръзнало да ги сервирате с кисело мляко, копър и чесън, опитайте комбинацията кисело мляко със ситно нарязана мента. На мен ми допадна много и определено е доста освежаващо.