Наскоро в едно кафене опитах невероятен десерт – хрупкав, почти прозрачен карамел – бадемово руло, пълно с лимонов крем. Трябва да призная – никога не съм опитвала нещо по-вкусно!
Рецептата е лесна за изпълнение, а нужните продукти почти винаги ги имате в хладилника.
За да го приготвите, ви трябват максимум 10 минути. Резултатът надмина всички мои очаквания!
Кремът се получава мек, умерено гъст, с ярко пресен лимонов вкус и най-важното – не е прекалено сладък.
Колко е прекрасно сутрин да си сварите черен чай с лимон, да си направите вкусни палачинки и да ги намажете щедро с лимонов крем… насладете се на живота!
Необходими съставки:
2 лимона,
2 яйца,
40 грама краве масло,
100 грама захар и по желание малко ванилия.
Начин на приготвяне:
1) Почистете лимона от кората (можете да използвате част от нея, като я настържете на ренде и я прибавите към крема за лек аромат), изстискайте сока и го смесете със захарта до пълното й разтваряне.
2) Опитайте. Ако няма достатъчно захар – добавете още.
3) Яйцата разбийте отделно (за предпочитане на ръка, не с миксер), минете ги през сито и добавете лимоновия сок със захарта.
4) Отново разбъркайте старателно. Ако искате абсолютна еднородност на крема, го оставете да престои 20 минути, след това го прецедете, докато ненужната кора бъде отстранена. По този начин крем става много мек.
5) Присипете в касерола, добавете маслото и варете, докато се сгъсти, без да забравяте да разбърквате.
6) Изсипете готовия крем в купички и му се насладете!