Изварата е полезна за хора от всякаква възраст. Тя съдържа витамини, както и калций, калий, магнезий и други полезни микроелементи. При готвене се използва в много рецепти .
Най-често изварата се произвежда от суроватка, защото е лесно и бързо. Има толкова много вариации на класическата рецепта . Редакторите ни днес ще ви предложат един неустоим десерт в чаша, за който едва ли сте чували, но пробвате ли го веднъж, ще се влюбите в него
Съставките
изварата 700 гр
яйце 1 бр.
Пшенично брашно 2 супени лъжици
захар 1 супена лъжица
сол 1 щипка
Заквасена сметана на вкус
Конфитюр от малина или някакъв друг по ваш вкус
Подготовка
За идеални сладкиши и десерти от извара, вземете извара с 9% мазнини. Прекарайте я през сито, за да я направите по-мека, добавете яйцето, захарта, солта и разбъркайте до еднородна консистенция.
Изсипете брашното в извара и разбъркайте добре. Важно е тестото да не е много сухо, защото сиропът ще се разпадне
За да формирате мини палачинки, измерете необходимото количество извара, извадете топката от него, оформете с ръце и изравнете.
Запържете от двете страни в тиган. Когато ги обърнете, намалете топлината и ги покрийте, така че те са по-добре изпечени отвътре. Ако не обичате пържено, можете да ги изпечете и във фурната. Този начин на готвене ще намали количеството на мазнина драстично
Сега като станат готови сиренките ги наредете в чаша по следния начин - на дъното сложете заквасената сметана, след това сладко от малина и след това мини палачинката. Повторете три пъти или колкото е нужно, за да напълните чашата. От горе можете да излеете конфитюр, сложете пресни малини или поставете ментово листо.
Не забравяйте да запазите рецептата за себе си и да я споделите с приятелите си, защото си заслужава!