Идеалната закуска се състои от храни, богати на протеини и хранителни фибри, които ни дават енергия за начало на работния ден.
Независимо от това,че акто станете ви се яде нещо сладко или тестено и искате първото ви хранене да е най- калорично, то може да подобри здравето ви. Проблемът възниква, когато избираме калорични "бомби", т.е. храни пълни със захар и мазнини, които имат обратен ефект от желаното.
Крем кафе и бисквитка или кифла са чест избор, ако сутрен ядете на крак, извън дома. Става дума за фина комбинация за очите и стомаха, на която, за съжаление и липсва протеини. Изследванията показват, че закуската базирана на протеини балансира количеството на захар в кръвта и намалява резките пристъпи на глад. Опитайте се да започнете деня с твърдо сварени яйца и ябълка или кисело мляко, в което сте добавили чиа семена.
Плодовият сок може да бъде отличен източник на витамини и минерали, но не е алтернатива на консумацията на плодове. За сравнение, един среден портокал има около 60 калории, докато чаша сок от същото плодове е почти двойно повече. При това трябва да се знае, че на сокът му липсват хранителните влакна, които изобилстват в суровите плодове.
Известно е, че тялото се нуждае от мазнини, за да може нормално да работи. Но това не означава, че трябва да прекалява с тях, особено ако става дума за наситени мастни киселини като масло или бекон. Известният нюйоркски нутриционист Бони Туб-Дикс предлага правилното разпределение на мазнините, така че за закуска препоръчва комбинация от здравословни мазнини като гръцко кисело мляко с малко нарязани орехи.
Добавяме изкуствени подсладители
Ако нещо няма калории, не означава, че няма и отрицателни последствия върху нашето тяло. Проучване на списание "Nature" е показала, че изкуствените подсладители могат да нарушат баланса на бактерии в стомаха, които водят до повишена нужда от фруктоза, за да се чувстват удовлетворени. Диетологът Брук Алперт предлага пиене на кафе без никакви подсладители, но с канела, която ще стимулира работата на метаболизма.
Твърде дълго чакаме, за да закусим
Ако първото хранене за деня ядем дори няколко часа след събуждане, т.е. когато ви напомни "стърженето" на корема, по-големи са шансовете, че ще прекалим с консумацията на храни и ще приключим с някаква "калорична бомба" в ръцете. Въпреки че няма официален график, кога би трябвало да приемем първото си хранене за деня, трябва да внимаваме да не се прегладнеем.
Не внимаваме за големината на порциите
Вярвате или не, размерът на храната влияе и на количеството на храната, която приемаме в организма. Проучване от Университета Пен Стейт показа, че хората ядат с 18 калории повече след хранене, когато консумират царевични люспи с по-малка форма. Основната причина за това е, че измерваме желаното количество с "приблизителен" метод. Вместо това, използвайте кухненска везна и яжте точно толкова храна, колкото ви е необходима на организма.
Прескачането на закуската има отрицателно въздействие върху организма както и твърде обилните хранения. Големи количества храна натоварват организма, забавят метаболизма и ви успиват. Вместо това трябва да изберете ястия, съставени от балансирано отношение на протеини и въглехидрати, които ни дават достатъчно енергия за начало на работния ден.