Печените картофи като странично ястие са класика. Но! Чрез прости манипулации можете да превърнете тази класика в нещо необичайно, красиво и още по- вкусно. Празничната гарнитура изглежда много апетитна: навън има ароматна хрупкава кора и като гоиразчупите с вилицата - топящо се сирене.
Гарнитурата ще изглежда по-красива, а картофите ще бъдат изпечени по същия начин. Ако не сте сигурни за вашата фурна, поставете пергамент на дъното на тавичката, така че да не се налага да откъсвате готовите картофи.
Препоръчваме да използвате пармезан за поръсване на картофите . Той се топи само частично, така че чинията ще изглежда особено елегантна. Ако не визползвате пармезан, можете да го замените с друго твърдо сирене или кашкавал според вкуса ви, като увеличите само количеството.
съставки
картофи 800 g
Слънчогледово масло 60 ml
пармезан 30 г
магданоз 1 ч.л.
червен пипер 1 щипка
Чесън на прах 1 ч.л.
риган 1 щипка
Черен пипер 1 щипка
сол на вкус
подготовка
Обелете картофите. На всеки картоф нарежете 1 линийка от продълговата страна, така че картофите да могат да се поставят вертикално. След това направете 3-4 напречни сечения, които не достигат ръба, както е показано на снимката. Обърнете грудката и направете същия брой разфасовки. Като цяло се фокусирайте върху снимката по-долу.
Поставете картофените заготовки върху хартията за печене. Подгответе дресинга.
Изпратете тавата за печене в предварително загрятата фурна от 180 градуса за 40-50 минути. 10 минути преди края на готвенето, поръсете картофите с настърган пармезан, внимателно натискайте парчетата, така че сиренето да влезе вътре. Изпратете ястието за печене. Сервирайте с магданоз.
И ако сте в търсене на топли месни ястия за празничната трапеза , препоръчваме ви да се запознаете с нашия избор на празнични рецепти. И не забравяйте да споделите рецептата в социалните мрежи!