Рецепти срещу 200 болки подреди в последната си книга гуруто на лечебното хранене проф. Христо Мермерски.
Природната медицина е фасулска работа - вземаш две билки, вариш си чай и готово - на тази измама робуват доста хора, признава проф. Мермерски. Но действително далеч не е така. Природната медицина има четири основни направления: лечение чрез хранене, целебни билки, соколечение и филтриране на организма от токсини, уточнява специалистът. И проф. Мермерски смята да посвети на всяко от тях по един том от поредицата си.
Започва със здравословните менюта, след това ще дойде ред и на билките
"Няма нищо по-хубаво от това да си хапваш нещо вкусно и в това време да се лекуваш", смята проф. Мермерски. И разкрива основните правила, по които е необходимо да се храним, независимо дали пращим от здраве, или ни мъчи хронична болежка.
400 г плодове и зеленчуци дневно - това е "златният стандарт" на проф. Мермерски. Хапваме ли по една салата дневно, не само ще утолим глада си за зеленчуци, а и ще се застраховаме срещу рак. Една от основните съставки на летните салати - доматът е необходимо да има запазено място на трапезата ни. Той е първичен източник на ликопен - силен антиоксидант, който се съдържа в червените плодове и зеленчуци. Редица изследвания доказват антиканцерогенните свойства на доматите.
Зеленчук лек е и морковът
От всички той е с най-високо съдържание на провитамин А. "Едно-единствено морковче на ден е достатъчно, за да реши проблема с недостига на този витамин", обяснява проф. Мермерски. Микроелементите в него помагат при ежедневната грижа за тялото и увеличават имунитета. В графата на зеленчуците с доста непознати полезни качества попада и зелето.
В своята книга проф. Мермерски е отделил цели 10 страници, за да опише действието му. Още древните римляни са открили колко е полезно зелето. Сред болестите, които се повлияват добре от него, са безсъние, главоболие, язва, косопад и много други. А от листата му се правят болкоуспокояващи компреси.
Един от най-обичаните пролетни плодове - черешите, освен много вкусни са и много здравословни. Заради високото съдържание на антоцианини и витамин С са много силен антиоксидант и поради това предпазват от сърдечно-съдови болести.
Дотук със "съюзниците" в чинията. Ред е на "враговете". В първите им редици, разбира се, са пържените и тестени храни, както и тлъстите меса. В "черния списък" е и луканката, обяснява проф. Мермерски. За да изглежда по-апетитно, производителите й слагат куп консерванти и подобрители, които са канцерогенни. Нож с две остриета е и бг панацеята - киселото ни мляко. И то е натъпкано с подобрители. А проф. Мермерски напомня да имаме едно наум - след седмица в хладилника полезните му качества бавно се стопяват.
Ето как можете да си приготвите три от рецептите от природната аптека на проф. Христо Мермерски:
Смесват се 400 г зехтин, 400 г мед и 10 г медицинска дъвка. От получената смес се взима по 1 с. л. дневно. С тази рецепта проф. Мермерски излекувал пациентка, която 20 г. се борела с колита.
Всяка сутрин се изпива по 1 чаша топла вода, към която се прибавя 1 с. л. мед и 1 с. л. ябълков оцет. За кратко време кръвоносните съдове се изчистват от натрупаните плаки.
Лимон с канела помага при диабет
Всеки ден да се изяжда по 1 пасиран лимон с добавена канела. Ако има нетърпимост към киселия вкус, бихте могли да се добави и подсладител.