Предвид хормоналните изменения, които настъпват след 45-тата година, тялото на жените се променя. Производството на естрогени, от които зависят пропорциите на женската фигура, в началото рязко нараства, след това също толкова стремително намалява.
Тъй като резките промени през този период може да нарушат ендокринния баланс, жените след 45-годишна възраст е необходимо да се въздържат от експериментиране с диети. Много по-разумно е да задържат обичайното си тегло стабилно, в противен случай рискуват да предизвикат неконтролируемо напълняване .
Забравете за суровите диети и още повече за гладуването. Наместо тях може да правите по един разтоварващ ден седмично. За целта сварете половин килограм ориз в подсолена вода и го приемайте заедно с черно грозде и сушени кайсии. Може да направите и разтоварване с извара (600 - 800 грама) и 2 чашки стафиди. Тези продукти са полезни за сърцето.
Закусвайте и обядвайте със супи, сварети си бульон. Освен това, наблегнете на патладжаните, тиквичките и ябълките, тъй като те понижават нивото на холестерола и извеждат от тялото излишното количество от него. Благодарение на това се намалява риска от развитието на заболявания, свързани с възрастта: диабет, атеросклероза, затлъстяване;
Увеличете броя хранения за сметка на количеството на порциите;
Заменете черния чай със зелен;
Яжте картофи по-рядко;
Пийте повече чиста вода. Около 50-те се усвоява едва 50% от течността. Минималното дневно количество е 1,5 литра;
Задължително внимавайте с консумацията на мазнини (нека количеството им да бъде умерено). Най-честата грешка, която се допуска, е лишаването от продуктите, съдържащи такива, страхувайки се от напълняване. Мазнините овлажняват кожата, което е важно в тази възраст, за да се съхрани младостта на тялото. Обърнете внимание на ненаситените мазнини, които се съдържат в зехтина и ядките;
Не се подлагайте на тревожни състояния. Настъпването на менопаузата често води след себе си влошаване на настроението. Научете се да контролирате емоциите си и да не търсите утеха в съдържанието на хладилника.
След 45-годишна възраст е възможно да се притъпят вкусовите усещания. Не увеличавайте количеството сол, за да направите храната по-вкусна. По-добре да използвате лимонов сок или билки;
Включете в менюто си нискокалорични млечни продукти, не по-малко от три вида за ден. Те няма да ви дадат излишни калории и ще укрепят костната тъкан;
Опитайте лесно, но ефективно натоварване - бързо ходене (минимум 45 минути дневно) и упражнения с гиричк и (по 30 минути 2 пъти седмично).