Когато приготвяте ястия с риба, бихте могли да приложите някои хитринки, които ще ви гарантират добрия вкус и хранителните качества на месото. За да се възползвате в максимална степен от полезните свойства на рибата, използвайте следните трикове при приготвянето й, без значение каква рецепта сте си избрали.
За варене изберете едра и по-тлъста риба, като във водата, освен предварително сложените подправки, прибавете и няколко капки лимонов сок или оцет.
Растителната мазнина, в която пържите рибата, не бива да бъде вряла, а само сгорещена. В твърде загряла мазнина рибата ще прегори отвън, а ще остане сурова отвътре.
Ще отстраните миризмата на тигана, в който пържите рибата, като сложите в него да поври оцет с вода.
Когато печете риба на фурна , я сложете на 250 - 280 ºC за 30 - 50 минути в зависимост от дебелината й.
Ако правите риба на скара , предварително я намажете отвън с растително масло (олио или зехтин). Ако рибата е по-суха, я оставете да се накисне в прясно мляко, оваляйте я в брашно и чак тогава я намажете с олио.
Kогато приготвяте миди, ще познаете дали са пресни по това, че се отварят, веднага щом заврат.