Най- добрите храни за силна имунна система

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Най- добрите храни за силна имунна система
34119
Снимков материал: pixabay.com
Най- добрите храни за силна имунна система

Ние сме това, което ядем, гласи древен афоризъм. И да, постоянно е било ясно, че организмът е като мотор – мощността му зависи от това с какво гориво се подхранва.

Но едва в последните години се обръща повече внимание на менюто като първоизточник на здраве. Все повече се говори за “имунно хранене” предимно през междинните сезони. Препоръчват се храна, с която тялото става по-силно и устойчиво на вирусите. Ето малка част от тях.

Корен от джинджифил

Преди стотици хиляди години моряците забелязали, че неразположението им от морска болест изчезва, след като ядат корен от джинджифил. Днес е известно, че той помага и при настинки, мигрена, стомашни болки, артрит, диабет, глисти и така нататък – все причина да се радваме, че Марко Поло е донесъл джинджифила в Европа през XIII век.
Изследване през 1993 г. доказало, че коренът има отхрачващо действие. Той помага за по-бързото пречистване на бронхите и дихателните пътища. Поради това при простуда и вирусно заболяване се препоръчват инхалации с прясно сварен корен от джинджифил. Би могло да се консумира и суров като превантивно средство срещу настинка – настърган и смесен с мед и орехи.

Чесън

Едно време са го използвали даже при лечение на холера, тиф, чума. Всички лукови растения съдържат голям брой сулфиди, които унищожават бактерии и гъбички. Точно на тях се дължи антимикробното действие на чесъна. Поради това той присъства в повечето бабини рецепти за силен имунитет. По една скилидка всеки ден прави тялото не толкова уязвимо към инфекции. В това е убеден и певецът Благовест Аргиров. Той разчита на тази тактика от няколко сезона. Всяка сутрин през зимата взема на гладно една нарязана скилидка с чаша вода.

Една от най-популярните народни рецепти за имунитет, за битка с тежки заболявания, за детоксикация и т.н. съдържа 12 глави чесън, 15 лимона, 1 кг мед, 400 г орехови ядки и 400 г пшенични кълнове. Консумира се след три дни, като се съхранява в хладилник. Приема се по 1-2 с.л. половин час преди хранене.

Пилешка супа

Но задължително гореща. Съгласно с американско проучване карнозинът в пилешката супа я прави домашно лекарство срещу леки вируси и неразположения през студените месеци. Карнозинът е вещество, което използват атлетите, за да се представят по-добре на състезание. Според учените веществото повишава издръжливостта и мускулната сила, действа като силен антиоксидант и подмладява клетките. Освен карнозин пилешката супа съдържа и много цинк, който укрепва тялото, за да може да се пребори с вируса. Помага и след това – когато сме вече болни. Неслучайно, ако някой настине в американските филми, веднага му носят не каква да е супа, а пилешка. За да има максимален ефект, се консумира всеки ден и задължително гореща. Поради високата температура бактериите в горните дихателни пътища не могат да се разпространяват толкова мигновено. Доказано е, че цинкът съкращава настинката с три дни.

Орехи

Старите хора казват, че три ореха на ден стигат, за да сме здрави и жизнени. Ядките са доста калорични, поради това не се препоръчва дневна доза, по-голяма от 30 г. Тя е изцяло достатъчна, за да окажат благотворния ефект върху тялото, с който са известни. Орехите са мощен антиоксидант, съдържат големи количества омега-3 мастни киселини, намаляват риска от рак на гърдата и повишават потентността на мъжете, предпазват от сърдечносъдови заболявания и стрес. През 2010 г. учени от Държавния университет на Пенсилвания провели проучване с две групи участници. Едната консумирала орехи, а другата – не. Експертите установили, че хората от първата група имат по-ниско кръвно налягане и са по-спокойни в сравнение с тези от втората. Всичко това прави орехите една от най-укрепващите храни, които са известни на човечеството днес.

Чай от черничеви листа

Една от най-модерните хранителни добавки. Вече се продават изсушени в някои биомагазини у нас и в повечето дрогерии. Най-богати на витамини, аминокиселини и други полезни вещества са тези от бяла черница. Използват се в китайската медицина от векове, а също и в Древна Гърция, но в последно време добиват популярност и у нас заради многобройните им лечебни качества. Помагат при хипертония, понижават холестерола, обогатяват кръвта, укрепват костите, бъбреците и черния дроб и засилват имунитета. За да приготвите чай от черничеви листа, берете ги млади, а после ги изсушете на сянка или във фурната на слаб огън - около 40 градуса. Хубавото е, че този чай не съдържа кофеин и танин и към него не се привиква.

Освен листата полезни са и самите плодове на черницата. Но още по-ефикасни са тези на бъза, касиса, аронията, боровинките. Катето Евро например всяка година си прави домашен сироп от бъз за имунитет.

Подправки

Една от най-популярните аюрведически рецепти (аюрведа – древно индийско учение за здравето и живота – б.а.) за силен имунитет, здрави кости и черен дроб е за така нареченото “златно мляко”. Прави се от около 2 ч.ч. краве мляко, соево или ядково, смесено с 1-2 ч.л. паста от куркума. Тя се приготвя с 1 ч.ч. вода, която се загрява за десетина минути на котлона с четвърт ч.ч. куркума.

В Индия, където тази рецепта е традиционна и хората пият много чайове с подправки, да вземем за пример прочутия гарам масала, настинките са по-рядко явление. Пак според аюрведа миксът от 6 части куркума на прах, 3 части кимион на прах, 3 части кориандър на прах, 6 части резене на прах, 1 част сушен джинджифил на прах, 1 част смлян черен пипер, 1/4 част смляна канела има подмладяващо и възстановяващо действие за тялото. През студените месеци се препоръчват загряващите подправки като канела, куркума, карамфил, черен пипер. Помагат срещу хрема и болно гърло.

Семена от тиква и лен

Тиквените семки - задължително сурови, се препоръчват на бременни жени за силен имунитет. Те подсилват мембраната на клетките и устойчивостта на тялото. Съдържат богат комплекс от витамини и минерали, които стимулират кръвоносната, храносмилателната, репродуктивната, опорно-двигателната система. Съгласно с американските изследователи имуноукрепващото им действие се дължи на витамин B15, който се съдържа в тях. Лененото семе също е един от най-силните противовъзпалителни продукти. Отварата от него убива дори гъбичките и вирусите на хепатита. Като имуностимулатор действа кашата от смлени семена на прах с мед. Би могло да се добавят и джинджифил, подправки и т.н.

Сланина вместо рибено масло

Но не повече от 20 г на ден. Сланината съдържа незаменими мастни киселини, каротин, витамини А, D, E и други, които организмът усвоява по-лесно, отколкото при всички други видове растителни масла. Лекари казват, че тя е по-полезна дори от рибеното масло. Поради това в последните години учени и диетолози се опитват да възвърнат изначалната слава на сланината, която дълго време е била най-набеденият продут в бита на народа ни. Действително приемана в разумни количества и слабо солена, сланината не увеличава, а регулира лошия холестерол, укрепва защитните сили, дава енергия, има антиканцерогенно действие и т.н.

Кълнове и поници

Едно от тайните лечебни средства на бащата на медицината - гръцкия лекар Хипократ, били кълновете. Те се използват широко и в тибетската медицина, защото при покълването съставът на зърната се променя и става по-лесноусвоим от тялото - белтъчините се превръщат в аминокиселини, нишестето в захари, мазнините - в мастни киселини. Витамините и ферментите в кълновете подмладяват организма - възстановяват остротата на зрението, косата и кожата стават красиви, а зъбите - здрави. Изчислено е, че кълновете са с около 300 пъти по-полезни от непокълналите зърна и семена. Най-полезни за имунитета са тези от бобови семена и ленено семе.

Ако кълновете се оставят, порастват нежни зелени стръкчета - поници, които също могат да се консумират в салати. Най-полезни за имунитета са тези от житните кълнове. За да се получат поници, семенцата трябва да се засадят в почва и да се поливат редовно. Съдът задължително трябва да се постави на слънчево място. Покълването става най-лесно в буркан, захлупен с марля и поставен на слънце. Пониците се режат с ножица, когато достигнат височина от 5 до 10 см.

Ябълков оцет

Ефикасно средство за пречистване на тялото, с мощно антибактериално действие. Две супени лъжици на ден, разтворени в 1 ч.ч. вода с 1 с.л. мед, прави организма по-устойчив на вируси. Домашният еликсир успешно бори различни видове гъбички и микроби. Това прави ябълковия оцет един от най-добрите натурални антибиотици наред с чесъна. Той възстановява и киселинния баланс в организма, а това е важна предпоставка, за да не боледуваме.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft