Децата ги обожават като бонбонки. А пък за възрастните са идеален вариант при болки в гърлото или дразнене.
Между другото, в Китай близалките са популярен уличен деликатес. Домашните бонбони не трябва да са красиви. Но да ги направим по-полезни е основната задача на всяка майка !
Съставки
Захар 12 Чл. л.
Сок от червена боровинка 4 с.л.
Джинджифил 1 супена лъжица
Слънчогледово олио на вкус
Подготовка
Прехвърлете захарта в тенджера с дебело дъно. Изсипете сок от червена боровинка в нея. Разтопете сместа на слаб огън, като разбърквате със силиконова шпатула.
Варете разтопения карамел за 5 минути. Трябва да се втвърди бързо от потапяне в студена вода. Можете да го тествате върху капка карамел.
Докато карамелът се приготвя, настържете обеления корен от джинджифил на ситно ренде. След това отстранете приготвената вискозна смес от огъня. Изсипете джинджифил в него и разбъркайте бързо.
Изсипете заготовката в намаслени формички. Алтернативно, изсипете карамела върху намазнена тава за печене. След това го омесете първо с шпатула, а след това с ръце.
В последния случай ще трябва да извайвате бонбоните на ръка. Затова е по-добре да се запасите с малки силиконови форми. За щастие има много на масовия пазар. По принцип домашните близалки могат да бъдат направени със сушен джинджифил (прах). Но вкусът е по-ярък със свеж. Правите ли захарни бонбони? Споделете рецептата!