Една от причините да не разбираме веганството е липсата на млечни продукти в неговата диета.
Не бихме могли да си представим живота, без вкуса на прясното сирене, киселото мляко (ако щете – таратора), българския кашкавал, масълцето…
И като казахме прясно сирене, искаме да споделим с вас още един лесен и бърз начин да си го направите сами, у дома. За целта ще ви е нужно хубаво (домашно) прясно мляко – козе или краве.
1.8 литър прясно мляко (краве или козе)
1.4 ч.ч.
Изсипете млякото в съд от неръждаема стомана и го загрейте на 80-90 С.
Постепенно прибавете оцета (лимоновия сок), като разбъквате непрекъснато. Махнете от котлона и го оставете да се пресече и да се охлади до степен, в която без проблем да го докосвате.
Поставете сиренето в купа, покрита с тензух. Издърпайте четирите краища и ги завържете хубаво около дръжката на черпак.
Оставете сиренето да се отцеди върху купа за няколко часа. Ако желаете да е по-твърдо, можете да го приберете в хладилника и да го оставите там през нощта.
Развържете и посолете на вкус, можете да го овкусите с чесън или други подправки. Приберете в кутия с плътно затваряне и охладете.
В зависимост от времето на отцеждане, би трябвало да получите сирене между 350-450 грама. Успех!
kulinar.bg