250 гр. бисквити,
500 мл. прясно мляко,
3 жълтъка,
2 равни супени лъжици какао,
2 равни супени лъжици натурално нишесте или брашно, ако нямате нишесте,
100 гр. захар (ако обичате по-сладичко сложете 150 гр.),
1 ванилия,
100 гр. млечен готварски шоколад или млечен шоколад,
4 супени лъжци олио или шарлан, ако имате,
50 гр. краве масло.
Както вече разбрахте, ако нямате силиконова форма, металната се покрива с голяма парче фолио. Покривате дъното и стените добре, за да можете после да обърнете и извадите тортата по-лесно. Тези, които ползват силиконови форми, знаят, че от тях всичко излиза много лесно.
В купа разбийте 200 мл. прясно мляко, какаото, жълтъците и нишестето/брашното. Сместа трябва да е гладка, ако трябва прецедете през цедка. Останалото прясно мляко сложете в тенджерка и добавете към него захарта. Сложете на котлона да заври. Наливайте на тънка струя от горещото подсладено мляко към млечно-яйчната смес да се темперира. Върнете сместа обратно в тенджерата и сварете крем. Към горещия крем добавете студеното краве масло и бъркайте докато маслото бъде усвоено. Добавете ванилията към сварения крем.
Подредете един ред от бисквитите във формата. Сипете част от крема и го разнесете равномерно. След това отново слагате ред бисквити (ако се налага срежете някоя бисквита и покрийте плътно) и крем. Така правите докато свършите бисквитите и крема. Оставете за 1 нощ в хладилник да стегне добре.
Разтопете на следващия ден шоколада на водна баня. Отместете го от водата и добавете олиото или шарлана. Разбъркайте енергично шоколада да усвои мазнината. Оставете да се охлади до телесна температура.
Извадете тортата от хладилника и я обърнете в подходящ поднос или чиния. Ако сте ползвали фолио го отстранете. Полейте равномерно цялата повърхност на тортата. Оставете отново за 10 минути в хладилник.
Вашата торта с крем какао е готова да бъде поднесена.