Задушените зеленчуци са популярно здравословно и апетитно ястие. Правилният баланс на подправките ще го насити с аромат и пикантност. А достатъчно количество животински или растителни мазнини ще направи зеленчуците невероятно вкусни. Особено често на трапезата ми се появява задушено зеле с месо . Не ти трябва гарнитура към него, отлита с хляб моментално.
Днес искам да ви предложа една класическа рецепта за приготвяне на зеле . Ароматът на печено зеле и други зеленчуци напълно ще насити сочните парчета месо. Всички съставки трябва да се пържат отделно и след това да се задушат в една тенджера. Отнема време за приготвяне, но крайният резултат е обилно ястие с богат вкус.
Съставки
Бяло зеле 1 бр.
картофи 4бр
морков 3 бр.
Лук 1 бр.
Говеждо месо или свинско 300 гр
Чесън 3 скилидки
дафинов лист 1 бр.
Вода 3 чаши
захар 2 супени лъжици
Ябълков оцет 2 супени лъжици
Масло 3 супени лъжици
Слънчогледово олио 5 супени лъжици
Сол на вкус
черен пипер (смлян) на вкус
Магданоз на вкус
копър на вкус
Подготовка
Лукът и картофите се нарязват на едри кубчета, морковите се настъргват на едро ренде, чесънът се нарязва на ситно, зелето се нарязва.
Запържете лука, морковите, картофите и зелето в олио. Поставете зеленчуците в дълбока тенджера
Нарежете месото на кубчета, запържете, докато се появи коричка и изпратете към зеленчуците
Във водата добавете чесъна, нарязания дафинов лист, оцета, солта и захарта. Залейте месото със зеленчуци с тази смес, добавете маслото. Варете всичко на слаб огън за един час. Сервирайте гарнирани с подправки