Лятото не е само време за релакс, ярко слънце, пътувания и пикници. И трите месеца първото място в списъка със задачи винаги е било приготвянето на зимнина. Първо беше сладкото (конфитюри, компоти), след това кайсии, ранни малини, череши. И след няколко седмици преминавате към по-сериозна задача - зеленчуците. Какво ще кажете за кисели краставици за зимата, без тях не е същото?
Много необичаен пикантно-сладък вкус имат, който ще ви радва през цялата зима. Такава консервация не експлодира, саламурата е не само ароматна, но и кристално чиста , а колко хрупкави са сАМО! Направете рецептата за кисели краставици за зимата още сега.
Съставките
краставици 800 g
оцет 3 супени лъжици
захар 3 супени лъжици
сол 1 супена лъжица
вода 800 мл
магданоз 10 g
копър 10 g
Дафинов лист 1 бр
чесън 1 бр
Черен пипер (грах) 5 бр.
подготовка
Измийте краставиците и напълнете с вода, оставете за час.
Измийте магданоза, обелете чесъна. Поставете чесън, билки, дафиновия лист и грахета черен пипер на дъното на буркана.
Плътно поставете краставиците в контейнера. Залейте ги с преварена вода, така че течността да достигне до винта. Покрийте и изчакайте 15 минути.
Изцедете водата в тенджерата. Добавете захарта и солта. Доведете до кипене, изключете, добавете оцет и отново напълнете бурканите. Навийте консервите. Обърнете бурканите със сладките краставици с главата надолу и увийте, докато изстинат.
Киселите хрупкави краставици за зимата са шикозна версия. Сервират се както с обикновени картофи, така и с сочно и ароматно месо. Количеството съставки по-горе се изчислява на литров буркан. Но ние ви съветваме да не се мъчите и да приготвите няколко трилитрови буркани наведнъж. Запазете рецептата и я използвайте редовно.