При приготвянето на тестени сладкиши или закуски най-трудното е да се получи самото тесто, след това всичко е супер опростено. Релефните повърхности и форми изглеждат като произведение на изкуството, но всъщност те могат да бъдат приготвени от всеки и не изискват някакви много сложни приготовления. Въпросът е: от къде да вземете идеята само?
Редакционният ни колектив има няколко примера специално за вас, които можете да превърнете в нещо грандиозно от лист тесто за сладкиши. Потърсете вдъхновение и разбира се, зарадвайте хората, които обичате, купете няколко кори готово тесто и запретвайте ръкави
Тестени закуски и сладкиши
Тук въпросът не е в метода на подготовка, който почти винаги се ограничава до два етапа (първият е да се обвие в тестото, вторият да се изпече), а комбинацията с продукти . Може би ще откриете няколко нови?
Пържени яйца в тесто
Това е идеалната закуска! Едно нещо - една порция. Приготвя се за не повече от половин час, а през цялото това време фурната работи за вас.
Ще ви трябва:
тесто - 1 слой
яйце - 4 бр.
кашкавал - 70 гр
подправки - на вкус
Извадете тестото и нарежете на 4 части (диаметър около 10 см). Обърнете краищата на страните нагоре, за да се получи като лодка и ако имате време, оставете в хладилника за 20 минути. Ако не, печете веднага , оставяйки парчетата на разстояние няколко сантиметра. Печете 10 минути на 200 градуса и след това поръсете с кашкавал, чукнете 1 яйце вътре и добавете подправки на вкус, върнете във фурната, докато не стане готово
Розички от праскови
Изглежда, че такова удоволствие, като печене на праскови, изглежда сложно, а всъщност е фасулска работа! Прасковите се нуждаят единствено - да са тънко нарязани.
Ще ви трябва:
тесто - 1 пакет ( 500 г)
конфитюр (всякакъв може да използвате, но по-добре да е от праскова) - 130 грама
праскова - 3 бр.
пудра захар на вкус
Нарежете на ленти тестото. Всяка намажете с конфитюр от едната страна и на края поставете парче праскова. Внимателно сгънете лентите и ги поставете в мъфинови форми (ако няма метални или силиконови, използвайте хартиени за еднократна употреба). Печете 25 минути на 180 градуса и поръсете с пудра захар преди да сервирате. Просто, нали? Може да ги използвате като декорация на всеки един сладкиш или сладко сладко да си ги похапнете просто така.
Сирене пита с чесън
Flatbread буквално се превежда като "плосък хляб" , а най-успешната комбинация тук е сиренето и чесъна. Нещо като италианска фукача, но тестото е различно и сиренето може да е всякакво - в идеалния случай се нуждаете от моцарела.
Ще ви трябва:
тесто - 1 лист
чесън - 3 скилидки
моцарела - 100 гр
Gorgonzola или Dorb (или някакъв ваш любим сорт сирене) - 30 гр
кимион - 0,5 ч.л
розмарин - 0,5 ч.л.
Сол и черен пипер - на вкус
Покрийте тавичката с хартия за печене и я намажете с растително масло. Сложете тестото и печете 10 минути на 200 градуса, докато не го приготвите наполовина. След това извадете и поръсете с настърган чесън, поне два вида сирене, сол и черен пипер, поръсете с мащерка, розмарин и го изпратете на фурната за още 10 минути. Вкусното хлебче е готово! Сервирайте нарязано на квадрати.
Кроасани с шоколад
Разтопете шоколад или просто използвайте течен от магазина , за да приготвите традициония френски сладкиш.
Ще ви трябва:
тесто- 2 листа
течен шоколад 150 g
яйце - 1 бр.
Леко навийте тестото и го нарежете на 6 триъгълника. За всеки се нуждаете от 1 супена лъжица течен шокоалд. След като го поставите на тестото, веднага обвийте кроасана от основата до върха му. Повторете това 6 пъти, поставете ги в омазнена тавичка за печене, намажете ги с разбито масло с яйце и печете в продължение на 20 минути на 180 градуса. Ако се страхувате, че вашето тесто ще се отвори по време на готвене , обвийте ръбовете на кроасаните.
Руло с гъби
Готварски пайове от готово тесто са удоволствие за всеки. Те съчетават перфектно плодови пълнежи, пиле, сирена от всякакъв вид и, разбира се, гъби.
Ще ви трябва:
тесто - 2 листа
печурки - 700 гр
готварска сметана - 200 мл
масло - 15 гр
чесън - 1 скилидка
яйце - 1 бр.
подправки- на вкус
Сол и черен пипер - на вкус
Запържете големите нарязани гъби с чесън и масло на висока температура. Добавете сметаната с непрекъснато разбърквайте на огъня за още 7 минути. Това ще бъде сочен пълнеж за рулото ви.
Покрийте тавичката с пергаментна хартия (препоръчително е да я омазните с масло). Поставете лист тесто върху хартията, разстилайте пълнежа върху нея и покрийте с втори слой тесто. Затворете краищата, намажете с яйцето и изпечете във фурната за 30 минути на 180 градуса. Сервирайте горещо и със свежи подправки
Пържени понички
Те са сладки, те са хрупкави, те са просто невероятни! Това са най-бързите понички в света, защото тестото е готово и просто трябва да ги изпържите само.
Ще ви трябва:
тесто - 2 листа
мляко - 4 супени лъжици
екстракт от ванилия - 2 ч.л.
пудра захар - на вкус
масло за готвене
Всичко, от което се нуждаете, е да изрежете пръстените от тестото (използвайки кръгли форми с различни размери) и да ги изпечете в горещо масло. Потопете поничките във ванилова глазура, която ще получите чрез смесване на млякото, ванилията и пудра захарта .Ако нямате екстракт, използвайте ванилин и увеличете количеството мляко с една супена лъжица.
Кифлички с пиле
Кифличките можете да направите с всичко, но ние се спряхме на пилешко филе?
Ще ви трябва:
тесто - 2 листа
пилешко филе - 2 бр.
лук - 0.5 бр.
яйце - 1 бр.
подправки - на вкус
Пипер и сол - на вкус
Първо, сварете пилешкото филе. Извадете пилето и нарежете на малки парченца и оставете бульона от тенджерата или замразете в хладилника за резерва.
Смесете месото със зеленчуци и ситно нарязан лук, добавете пипер и сол по ваш вкус. Поставете пълнежа върху тестото и навийте равномерно на ролки. Нарежете на парчета, намажете с разбитото яйце и изпратете да се пекат във фурната за 20 минути на 200 градуса.
Както вече казахме, за нас е удоволствие да приготвяме такива вкусотии толкова бързо.
Такава колекция от рецепти винаги трябва да ви бъде под ръка. Запазете я и споделете с вашите приятели!