Ябълков пай определено е класика сред есенните десерти. А у дома можете да сервирате все още топъл ябълков пай , като към него добавите лъжичка сладолед или бита сметана. Ние сме ви приготвили един страхотен вариант, в който ще се влюбите още от първата хапка
Десертът е вкусен, ароматен, с изненадващо висок слой от тънки резенчета ябълка.
Съставките
Пшенично брашно 500 g
сол 0,25 ч.л.
сода и бакпулвер 12 g
Пудра захар 8 супени лъжици
Ванилия 20 g
масло 260 g
Яйчен жълтък 2 бр
Заквасена сметана 3 супени лъжици
ябълка 3 кг
захар 10 супени лъжици
канела 2 с.л.
галета 3 супени лъжици
подготовка
Смесете пресятото брашно с 4 с.л. л. пудра захар, ванилова захар, щипка сол и бакпулвер. Добавете 250 г нарязано на кубчета масло, омесете тесто с ръце. Въведете заквасена сметана, жълтъците, омесете тестото и го разделете на 3 части. Увийте една част във фолио и я изпратете във фризера, оставете остана на хладно място за 30 минути.
Смажете 24 х 34 см тавичка с 1 ч.л. масло и поръсете с галета. Поставете по-голямата част от тестото отгоре, отново поръсете с галета.
Нарежете ябълките, обелени на 4 части, след това нарежете на тънки филийки, смесете внимателно с канела и захар.
Разстелете ябълкови филийки по повърхността на тортата, настържете замразеното тесто на едро ренде и поръсете ябълките върху него. Поставете тортата във фурна, предварително загрята на 180 градуса, за 60–80 минути. Оставете готовата торта за една нощ, докато напълно изстине. На следващия ден го нарежете на порции с остър нож.
Редакционен съвет:
Маслото и яйцето трябва да се охладят преди готвене. Ако тестото е твърде сухо, добавете малко сметана. Ако ябълките са много сочни, сложете равномерен слой от няколко супени лъжици галета, грис или брашно върху охладена торта от тесто - те ще поемат излишния сок и тестото няма да се намокри. Поръсете щедро с пудра захар преди сервиране.