Най- лесният начин да разпознаете храните, които причиняват рак!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Най- лесният начин да разпознаете храните, които причиняват рак!
31574
Снимков материал: pixabay.com
Най- лесният начин да разпознаете храните, които причиняват рак!

Канцерогенното месо – как да го познаем?

След като СЗО потвърди, че някои месни продукти са канцерогенни, хубаво е да знаем, как да разпознаваем канцерогенното месо и най-вече и как да го избегнем.

От mkd-news.com направиха списък с редица полезни съвети от лекари по ветеринарна медицина, как да разпознаваме канцерогенните колбаси. Според специалистите, можете да вземете по-информативно решение, за това какво да купите и какво не, само като разгледате етикетите, тъй като там всичко е обяснено в подробности.

 

Разпознаване на канцерогенното месо сред трайни и полутрайни месни продукти

От най-голяма значимост е етикетът.

Най-добрата причина да не се купуват колбаси или кайма е, ако на етикета стои надпис МСМ. Това значи, че месото е машинно сепарирано, т.е. смляно е заедно с костите, които пък са основната част, в която се отделят всички антибиотици, хормони, тежки метали и други токсини, които животното е приемало.

Същото важи и след като на етикетите откриете информация за съдържание на емулгатори и нитрити, маркирани под името E249, E250, E251 и E252. Те не са полезни за здравето, тъй като в комбинация с аминокиселините от месото, създават канцерогенно съединение – нитрозамин. Още една причина да не взимате колбас е, ако в описанието на етикетите са включени и полифосфати, маркирани като E451, E452 и E453 – според експерти, те са геннотоксични, т.е. увреждат гените.

Особено важно е да избягвате продукти, които съдържат Е407, т.е. карагенан. Е407 полепва по стените на червата и създава ранички, които има риск да се превърнат в рак на дебелото черво.

Освен това, проверете дали продуктът съдържа някои подобрители на вкуса, като глутамин. Неговото присъствие обичайно е доказателство, че в съдържанието няма месо.

Дали ще рискувате да купите подобно месо, или не, изцяло решавате вие, но все пак избягвайте да захранвате децата с преработени месни продукти, най-вече с пастет и кренвирши. В краен случай, с малко усилия, гъши пастет и шунка можете да си направите и сами.

 

Прясно месо

Когато купувате месо, например, свински пържоли, внимавайте дали месото е прошарена с мастни жилки. Ако е, тези животни са били добре хранени. Но ако няма грам и бяла мазнина, а от месото изтича течност, това е сигурно доказателство, че на животните са били давани хормони за растеж и антибиотици.

 

Канцерогенното месо – как да го разпознаем?

При подготовката на месото е необходимо да внимавате много и да не загори. При загаряне на месото се появява съединението диоксин, което също е канцерогенно. Най-добре е да варите месото, или да го печете завито във фолио във фурната, или на тиган в масло, а може и на скара. В последния случай, само следете дали месото е поставено на скарата, след като въглищата са престанали да пушат и преди да пламне твърде силен огън./razkritia.com

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft