Канцерогенното месо – как да го познаем?
След като СЗО потвърди, че някои месни продукти са канцерогенни, хубаво е да знаем, как да разпознаваем канцерогенното месо и най-вече и как да го избегнем.
От mkd-news.com направиха списък с редица полезни съвети от лекари по ветеринарна медицина, как да разпознаваме канцерогенните колбаси. Според специалистите, можете да вземете по-информативно решение, за това какво да купите и какво не, само като разгледате етикетите, тъй като там всичко е обяснено в подробности.
Разпознаване на канцерогенното месо сред трайни и полутрайни месни продукти
От най-голяма значимост е етикетът.
Същото важи и след като на етикетите откриете информация за съдържание на емулгатори и нитрити, маркирани под името E249, E250, E251 и E252. Те не са полезни за здравето, тъй като в комбинация с аминокиселините от месото, създават канцерогенно съединение – нитрозамин. Още една причина да не взимате колбас е, ако в описанието на етикетите са включени и полифосфати, маркирани като E451, E452 и E453 – според експерти, те са геннотоксични, т.е. увреждат гените.
Особено важно е да избягвате продукти, които съдържат Е407, т.е. карагенан. Е407 полепва по стените на червата и създава ранички, които има риск да се превърнат в рак на дебелото черво.
Освен това, проверете дали продуктът съдържа някои подобрители на вкуса, като глутамин. Неговото присъствие обичайно е доказателство, че в съдържанието няма месо.
Дали ще рискувате да купите подобно месо, или не, изцяло решавате вие, но все пак избягвайте да захранвате децата с преработени месни продукти, най-вече с пастет и кренвирши. В краен случай, с малко усилия, гъши пастет и шунка можете да си направите и сами.
Когато купувате месо, например, свински пържоли, внимавайте дали месото е прошарена с мастни жилки. Ако е, тези животни са били добре хранени. Но ако няма грам и бяла мазнина, а от месото изтича течност, това е сигурно доказателство, че на животните са били давани хормони за растеж и антибиотици.
Канцерогенното месо – как да го разпознаем?
При подготовката на месото е необходимо да внимавате много и да не загори. При загаряне на месото се появява съединението диоксин, което също е канцерогенно. Най-добре е да варите месото, или да го печете завито във фолио във фурната, или на тиган в масло, а може и на скара. В последния случай, само следете дали месото е поставено на скарата, след като въглищата са престанали да пушат и преди да пламне твърде силен огън./razkritia.com