Освен ако не отглеждате ваши собствени кокошки, яйцата от магазина е необходимо да се проверяват за годност, най-вече като се дават на малки деца
Има доста начини за проверка годността на яйцата. Но има и подробности, които не всеки знае.
Всяка уважаваща себе си домакиня има един или два спретнати рафта за яйца в хладилника. Яйцата са добавка на доста ястия. Самите те са в основата на много вкусни гозби. Няма значение дали ще са бъркани, на очи или варени – стига да са пресни, те всякак са вкусни.
Основният критерий за оценка на яйцата е дали са пресни или не са. Развалените яйца са опасни за здравето, и са източник на някои не особено приятни болести. Ако яйцата не са особено пресни, от тях просто няма да се получи добро ястие. Но как да се определи свежестта на продукта?
За да отговорим на този въпрос, и за да се запазим нашето здраве и здравето на семейството, има един прост тест. Тази проверка отнема само минутка, но пък ще ни спести много притеснения.
Как да проверим яйцата дали са пресни?
Имаме нужда от:
– достатъчно голяма купа
– студена вода
– яйца
Проверете годността на яйцата сами:
1. Необходимо е да се поставят яйцата на дъното на купата и да се покрият с вода.
2. Яйца, които плуват на повърхността, необходимо е да се изхвърлят веднага!
3. Тези яйца, които остават на дъното, но се изправят във вертикално положение, не са толкова пресни, но все пак са подходящи за консумация.
4. Яйцата, които тихо лежат на дъното в хоризонтално положение – това са пресни яйца.
В това видео ще видите как бихте могли да проверите доколко пресни са яйцата във водата. Този визуален наръчник един ден може да спаси здравето на цялото семейство! Както вече стана дума – старите яйца нито са вкусни, нито са полезни.
Внимание! Остарелите яйца биха могли да бъдат отровни, не ги яжте в никакъв случай
Най-честото заболяване, което е факт след ядене на развалени или стари яйца, е салмонела.
Бактерията на салмонелата може да е в самото яйце или в неговата черупка. Източник на заболяването е птица, която е носител на заразната болест. Не е възможно да се познае заразеното яйце на външен вид – то по нищо не се разпознава от останалите.
Кои ястия с яйца биха могли да бъдат причина за най-често натравяне?
– домашна майонеза;
– рохко сварени яйца;
– пържени яйца.
Още за свежестта на яйцата – някои вътрешни белези, които е необходимо да се имат предвид:
– счупим ли яйце, виждаме освен белтъка и жълтъка, и една или няколко бели нишки. Когато яйцето е заплодено, се вижда и една неособено голяма червена точка. Това е зародишен диск.
– белите нишки, които се виждат, са необходими, за да може жълтъка да се закрепи добре.
– това означава, че яйцето е прясно и не е снесено „на конвейер“.
– за да проверите дали е прясно яйцето, поставете го срещу светлина – ако има петна, значи не е прясно.
– разклатете леко яйцето. Ако чувате отчетлив звук и имате усещането, че яйцето се е „отлепило“, значи е старичко.
Има и други признаци, чрез които става ясно дали едно яйце е прясно или не
Например – яйцата от здрави пилета имат здрави и леко грапави черупки. Защо?
Защото пилетата са хищници. Те обичат да ядат малки бръмбари и други буболечки, трева, зърна… Храната на свободните кокошки е разнообразна, затова и черупката на яйцето е здрава. Освен това, по нея има външни петна.
Много бледите жълтъци са признак за това, че кокошката е живяла в лоши условия и се е хранила малко и с нискокачествена храна. Помислете добре преди да ползвате такова яйце. На практика то няма никакви хранителни вещества.
И още за цвета на яйчения жълтък!
Цветът на яйчения жълтък вълнува както начинаещите, така и за опитните домакини.
Нека разгледаме защо някои яйчни жълтъци са бледо жълти, а други имат ярък, наситен цвят. Има и такива, които са с токсичен оранжев жълтък.
Покритието на жълтъка е следствие от пигментите, които принадлежат към групата на каротеноидите. Каротеноидите са естествени пигменти, които оцветяват части от растенията и някои плодове. Въпреки това, не всички видове пигментни влияят върху оцветяването на жълтъка. Например, бета-каротина, който прави морковите и портокалите толкова приятно оранжеви, няма да се отрази на цвета на жълтъка. Но пигментите лутеин и ксантофили са в състояние да придадат по-светъл цвят на яйчения жълтък.
Както вече стана ясно, оцветяването на жълтъка зависи от диетата на птицата. Ако пилето консумира храни, богати на жълт пигмент, тогава в жълтъкът се появява по-интензивен жълт или оранжев оттенък. Този ефект дават ярко жълтите сортове царевица, тревата и дребните буболечки. Ако кокошките се хранят със суха, стрита люцерна, тогава и яйцата ще бъдат „сухи“.
И накрая – няколко думи за черупката
Много хора си мислят, че в яйцата с бели черупки има нещо по-специално. Да, белите яйца имат някои особености, които не са налице при кафявите. Например, освен че се боядисват по-лесно, белите яйца се белят без проблем. Разлика в хранителните вещества между бяло и кафяво яйце няма. Най-често бели яйца снасят белите кокошки, а кафеникавите са дело на кафявите кокошки. В Южна Америка например, има определена порода кокошки, които снасят синьозелени яйца. Самите те са дребни, шарени, с оперение, което прилича на мустаци и без опашки.
В заключение – колкото по-съвършен вид има едно яйце, толкова по-изкуствено е то!