Най- лесният трик как да си изпържите картофки без да са опасни за здравето ви и да са уникално вкусни?

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Най- лесният трик как да си изпържите картофки без да са опасни за здравето ви и да са уникално вкусни?
Най- лесният трик как да си изпържите картофки без да са опасни за здравето ви и да са уникално...
39073
Най- лесният трик как да си изпържите картофки без да са опасни за здравето ви и да са уникално вкусни?
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Британски специалисти съветват да пържим картофките най-много до бледо златисто, за да избегнем риска от рак, пише в. "Дейли мейл".

Агенцията за хранителни стандартипредупреждава, че когато пържим някои храни при високи температури и се получава по-тъмен цвят, тогава се формира веществото акриламид.

То е канцерогенно и се съдържа също в цигарения дим. 51 процента от излагането на децата на акриламиди идва от пържените картофки, чипсовете и крокетите. Всички те трябва да се пържат до бледо златисто, за да не представляват опасност за здравето.

Същото важи и за печените филийки - те не е необходимо да се свалят препечени от тостера, за да не съдържат акриламид. Родителите е добре да ограничат приема на чипсове от децата през седмицата.

Научни изследвания с опитни животни доказаха, че акриламидът и неговият метаболит глицидамидът са генотоксични и канцерогенни. Те увреждат ДНК и причиняват рак, а децата са най-уязвими в това отношение. /БТА

 

Какво знаем за съединението акриламид?

Акриламидът е химическо съединение, което се използва за получаване на полимер, наречен полиакриламид, от който се произвеждат пластмасови опаковки. Този полимер влиза в състава на лакове, смоли, бои, лепило и различни почистващи препарати.

Според Международната агенция за изучаване на раковите заболявания, съединението акриламид предизвиква генни мутации и има особено силно изразено канцерогенно действие. Богатите на въглехидрати храни, като брашно, хляб, ориз, картофи, са подложени на изследване, което доказва наличието на съединението акриламид. Високата му концентрация се дължи на аминокиселината аспаргин, която, преминавайки през термична обработка - пържене или печене, при температури от 120 до 190ºС се превръща именно в акриламид. /bb-team.org

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft