Четвъртъчна сол – специален продукт, който се ползва в православната култура. Приготвя се само веднъж годишно, през нощта на сряда срещу четвъртък по време на Страстната седмица или сутринта на Велики Четвъртък.
Нашите предшественици са я използвали за най-разнообразни цели: умивали с нея пациентите, давали я на болните животни, прибавяли я към почвата за богата реколта, разпръсвали са я в ъглите на дома за защита срещу болести и уроки.
Сега хората също вярват в силата на четвъртъчната сол и я приготвят, като спазват всички традиции. Предлагаме ви една от най-изпитаните рецепти и се надяваме, че тази сол ще защити вас и вашето семейство от болести, беди и нещастия!
Как да си приготвите четвъртъчна сол?
Съставки:
1,5 кг каменна сол
200 грама ръжено брашно
Приготвяне:
1) В чист и сух тиган сипете сол и 12 супени лъжици ръжено брашно. След това кажете три пъти: “Велики Четвъртък от червеи и от всякаква гадина ме спаси и ме помилвай за дълго време.”
2) Запържете солта заедно с брашното, докато тя напълно потъмнее. В същото време бъркайте с дървена лъжица в посока на часовниковата стрелка.
3) Готовата сол оставете в чиния до полунощ, а след това я сложете в нова платнена торбичка и здраво я завържете.
При завършване на подготовката запалете свещ и прочетете над готовата сол молитвата: “Бог, нашият Спасител, който се появи чрез пророка Елисей в Ерихон, и така от солта да направи здрава вредната вода! Ти сам благослови тази сол и направи така, че да донесе радост. И само ти – нашият Бог, на тебе въздаваме слава, на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги, и во веки веков. Амин.”
След това трябва да скриете торбичката на сигурно място и да използвате солта до следващия Велики Четвъртък.