Днес отново сме на тема тиквички с едно бързо, ефектно и вкусно предложение за бърза вечеря с тиквички . Това ветрило от тиквички с кайма не само е вкусно и сочно, но и се приготвя много лесно, като може да импровизирате със съставките.
Ветрило от тиквички с кайма
Продукти:
(регулирайте количествата според броя на порциите)
кайма (най-добре смес)
цели тиквички
пресни зелени подправки - копър и магданоз
кашкавал или Моцарела
подправки на вкус, сол, черен пипер
Приготвяне:
Обелете тиквичките с белачка. Нарежете на филийки, но без да прерязвате напълно, така че да се получи ветрило.
Подправете каймата със сол, черен пипер и други подправки по желание (кимион, джоджен, чубрица)
Нарежете лука и чесъна на парчета, сложете в купата на блендера и нарежете ситно. Добавете към каймата.
Ако желаете, можете да добавите и 1 яйце в месото, така че да стане по-плътно по време на печене.
Накълцайте зелениите и също ги прибавете в каймата, като объркате старателно.
Напълнете хубаво с месото всички празнини между резените тиквичка.
Покрийте с алуминиево фолио тавата за печене (ако не знаете от коя страна да го обърнете, прочетете всичко тук) и поставете отгоре ветрилата от тиквички. Покрийте с фолио отгоре и печете около 40 минути във фурната, загрята на 180 °.
Настържете кашкавала и го поръсете върху тиквичките след 40-тата минута. Върнете във фурната за още 5-10 минути.
Поръсете готовото ястие преди поднасяне със зелени подправки.
Идея: За още по-сочен вкус може да намажете ветрилата със заквасена сметана, преди да ги поръсите с кашкавал.