Благодарение на тази уникална рецепта за сладко , всички витамини ще бъдат запазени в бурканчето. Цялата тайна е в краткото варене - колкото по-малко варите сладкото, толкова повече витамини и вкусови качества на плодовете ще се съхранят. Самите плодове остават цели и много ароматни. За тази рецепта най-подходящи са малини, череши, френско грозде или ягоди.
Най-бързото сладко
Продукти:
1 кг плодове по избор
1 кг захар
4 супени лъжици лимонов сок
Приготвяне:
Плодовете трябва да са добре узрели. Ако сте взели череши, извадете костилките. Залейте плодовете със захарта и поставете за 24 часа в хладилника.
След това прехвърлете плодовете в тенджера и поставете на минимален огън. Докато плодовете заврат, бъркайте ги непрекъснато. Щом заврат, залейте ги с лимоновия сок и варете още пет минути.
След това насипете горещото сладко в буркани, които преди това трябва да стерилизирате и да изварите капаците.
Завийте бурканите плътно с капаци, обърнете ги и ги увийте в нещо топло. Когато се охладят, прехвърлете ги в килера или мазето.
От 1 кг малини се получава 1 литър сладко, а от 1 кг череши - 1 литър от 600 мл, тъй като съдържат много сок.