Като жени, ние трябва да се грижим правилно за телата си и да знаем кое е полезно за нас. Част от това е да приемаме важните за нас витамини, които да допълнят диетата ни.
Витамин А
Витамин А е един от най-важните витамини за жените, тъй като той подобрява здравето на очите и предпазва от развиващата се с годините слепота. Той също действа и като антиоксидант. Можете да си го набавите чрез домати, морков и зелените листни зеленчуци.
Витамин Б6
Витамин Б6 стимулира метаболизма и подобрява мозъчната функция. Приемането на този витамин повишава паметта и ви гарантира добра кондиция през деня. Приемайте го от банани, авокадо и овесена каша.
Фолиевата киселина е един от най-важните витамини за бременните жени, но също така е важна и за всички жени. По време на бременността, фолиевата киселина помага на плода да развие нервната си система. Важна е също така за образуването на кръвни клетки и за предотвратяване на анемия. Можете да я приемате от зелените листни зеленчуци, бобови култури и яйца.
Витамин Б12
Витамин Б12 е друг важен за метаболизма витамин. Той също така играе роля във формирането на клетки и протеини. Източниците, от които можете да си го набавите са мляко, кисело мляко, сирене, месо и риба. Вегетарианците трябва да осмислят приемането му под формата на таблетки.
Аскорбиновата киселина, позната още като Витамин Ц, се знае, че е един от най-важните витамини не само за жените. Тя действа като антиоксидант и помага за зарастването на рани, помага на образуването на колаген. Също така помага на червените кръвни клетки да доставят кислород към мозъка и други клетки. Витамин Ц се съдържа предимно в цитрусовите плодове.
Витамин Д
Витамин Д работи като хормон в организма. Той е много важен, защото заедно с калция поддържа здрави и силни костите. Недостигът му може да предизвика остеопороза. Витамин Д се набавя от слънцето и от рибата .
Витамин Е
Той също действа като антиоксидант и стимулира производството на червени кръвни клетки. Според някои учени, той помага за забавяне процеса на стареене. Можете да го набавите в ядките, черния дроб, царевичното олио и маргарина.