Най-вкусната баница на света по рецепта на моята стара майка - да ви е сладко!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Най-вкусната баница на света по рецепта на моята стара майка - да ви е сладко!
Най-вкусната баница на света по рецепта на моята стара майка - да ви е сладко!
969
Източник: За Жената
Най-вкусната баница на света по рецепта на моята стара майка - да ви е сладко!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Това е баницата, която моята "стара майка" (така в нашия край наричаме бабите си) приготвяше за нас, когато бяхме деца. И досега си остава номер едно в моята класация, независимо че съм опитвала десетки варианти на баници - и от баничарници, и у приятелки.

Тази е истински шедьовър на вкусове и текстури.

С меко тесто и богата плънка от сирене и яйца, просто идеална за всеки повод.

Пригответе я и се насладете на уникалния й вкус, който ще Ви спечели от първата хапка! Ето какво ви трябва за Любимата баница от стара майка :

Любимата баница от стара майка

Продукти:

  • 500 г брашно
  • 250 мл топла вода
  • 100 г суха мая
  • 15 г сол
  • 10 г захар
  • 150 мл олио (50 мл за тестото, 100 мл за мазане)
  • 400 г настъргано сирене (може и кашкавал)
  • 7-8 яйца (5-6 за плънката, 2 за заливката)
  • 50 мл мляко

Приготвяне:

В купа смесете топла вода, суха мая, сол, захар и 50 мл олио. Постепенно се добавя брашното и се замесва средно меко тесто.

банично тесто

Снимка: YouTube

Покрийте и оставете на топло да втасва около 30-40 минути, докато удвои обема си.

В купа разбийте за кратко с вилица 5-6 яйца, след което добавете натрошеното сирене. Разбъркайте добре.

плънка баница

Снимка: YouTube

След като втаса тестото се премесва за кратко и се разделя на 8 равни части. От всяка част направете топка.

късове тесто

Снимка: YouTube

топки тесто

Снимка: YouTube

Всяка топка разточете с точилка на тънка кора, като я поръсите с малко брашно, за да не лепне.

тънка кора

Снимка: YouTube

Намажете тава за печене (35×25 см) с масло. Поставете първата кора, издърпайте я с ръце, за да пасне на тавата и я намажете с 2 супени лъжици олио.

Върху него се разпределят 2-4 супени лъжици от плънката. Повторете процеса с останалите кори, като ги редите една върху друга и между тях добавяте масло и плънка.

редене баница

Снимка: YouTube

Просто намажете последната кора с масло. Нарежете баницата на кубчета с остър нож. Разбийте 2 яйца с 50 мл мляко и залейте баницата.

нарязване баница

Снимка: YouTube

заливане баница

Снимка: YouTube

Разклатете тавата, за да се разпредели равномерно заливката.

втасала баница

Снимка: YouTube

Оставете баницата да престои на топло място за 30 минути, за да може тестото да поеме заливката.

Печете в предварително загрята фурна на 220°C за около 30 минути.

изпечена баница

Снимка: YouTube

След това намалете температурата на 180°C и печете още 10 минути, докато баницата стане златиста.

Оставете баницата леко да се охлади, нарежете я по вече направените линии и сервирайте топла.

разрязване баница

Снимка: YouTube

Тази баница е идеална за закуска, вечеря или празнична трапеза.

парче баница

Снимка: YouTube

парчета баница

Снимка: YouTube

Насладете се на нейната мекота и наситен вкус! 

Да ви е сладко!

баница стара майка

Снимка: YouTube

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft