Това е баницата, която моята "стара майка" (така в нашия край наричаме бабите си) приготвяше за нас, когато бяхме деца. И досега си остава номер едно в моята класация, независимо че съм опитвала десетки варианти на баници - и от баничарници, и у приятелки.
С меко тесто и богата плънка от сирене и яйца, просто идеална за всеки повод.
Пригответе я и се насладете на уникалния й вкус, който ще Ви спечели от първата хапка! Ето какво ви трябва за Любимата баница от стара майка :
Любимата баница от стара майка
Продукти:
- 500 г брашно
- 250 мл топла вода
- 100 г суха мая
- 15 г сол
- 10 г захар
- 150 мл олио (50 мл за тестото, 100 мл за мазане)
- 400 г настъргано сирене (може и кашкавал)
- 7-8 яйца (5-6 за плънката, 2 за заливката)
- 50 мл мляко
Приготвяне:
В купа смесете топла вода, суха мая, сол, захар и 50 мл олио. Постепенно се добавя брашното и се замесва средно меко тесто.
Снимка: YouTube
Покрийте и оставете на топло да втасва около 30-40 минути, докато удвои обема си.
В купа разбийте за кратко с вилица 5-6 яйца, след което добавете натрошеното сирене. Разбъркайте добре.
Снимка: YouTube
След като втаса тестото се премесва за кратко и се разделя на 8 равни части. От всяка част направете топка.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Всяка топка разточете с точилка на тънка кора, като я поръсите с малко брашно, за да не лепне.
Снимка: YouTube
Намажете тава за печене (35×25 см) с масло. Поставете първата кора, издърпайте я с ръце, за да пасне на тавата и я намажете с 2 супени лъжици олио.
Върху него се разпределят 2-4 супени лъжици от плънката. Повторете процеса с останалите кори, като ги редите една върху друга и между тях добавяте масло и плънка.
Снимка: YouTube
Просто намажете последната кора с масло. Нарежете баницата на кубчета с остър нож. Разбийте 2 яйца с 50 мл мляко и залейте баницата.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Разклатете тавата, за да се разпредели равномерно заливката.
Снимка: YouTube
Оставете баницата да престои на топло място за 30 минути, за да може тестото да поеме заливката.
Печете в предварително загрята фурна на 220°C за около 30 минути.
Снимка: YouTube
След това намалете температурата на 180°C и печете още 10 минути, докато баницата стане златиста.
Оставете баницата леко да се охлади, нарежете я по вече направените линии и сервирайте топла.
Снимка: YouTube
Тази баница е идеална за закуска, вечеря или празнична трапеза.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Насладете се на нейната мекота и наситен вкус!
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube