Най-вкусната зимнина с чушки, която върви идеално с ракийка! Тайната е в меда:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Най-вкусната зимнина с чушки, която върви идеално с ракийка! Тайната е в меда:
Най-вкусната зимнина с чушки, която върви идеално с ракийка! Тайната е в меда:
4836
Най-вкусната зимнина с чушки, която върви идеално с ракийка! Тайната е в меда:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тези чушки са много вкусни и сладки, малко по-различна зимнина с пиперки  с особен вкус. Рецептата е на читателката ни Божана, която любезно я сподели с нас.  Медени пиперки за зимата - толкова ще ви се усладят, че току-виж сте изяли и цял буркан! Можете да ги сервирате като предястие и мезе или като гарнитура, като допълнение към обяда.

Може би никога досега не сте ги правили с мед, но трябва да ви кажем, че са изключително вкусни приготвени точно по тази рецепта. Тези чушки като гарнитура имат специфичен вкус, който ще подобри вкуса на целия обяд или вечеря. Ето и съставките, от които се нуждаете, за да ги приготвите:

Благи пиперки в мед

Продукти: 

5 кг чушки

1,5 л вода

1 л алкохолен оцет (9%)

2 малки лъжици мед

200 г захар

100 г сол

2 пакетчета консервант (5 г)

(може да използвате произволна добавка за консервиране и хрупкавост на зеленчуците)

Приготвяне: 

Ако не искате да добавяте изкуствени консерванти, имаме решение и за това, което можете да прочетете по-долу.

Измийте добре чушките, подсушете ги, след което ги почистете от дръжките, сърцевината и семките. Ако чушките имат повредена част, отстранете я с нож. Сложете вода в голяма тенджера.

Във водата добавете захарта, солта, оцета, меда и едно пакетче консервант. Разбъркайте малко и сложете на котлона да заври. Като заври, се слагат чушките - понеже количеството е голямо, се приготвят на части. 

Оставете ги да се варят за 1 минута, след което веднага ги извадете, преди да са омекнали напълно. Трябва да омекнат малко, колкото да можете да ги сплескате за буркана. Наредете чушките върху дървена дъска или голяма тава, за да изсъхнат добре.

След изсушаване започнете да ги нареждате в чисти, стерилизирани буркани. Наредете чушките и ги сплескайте малко. Бурканите трябва да са чисти и можете просто да ги измиете в съдомиялна машина и това е достатъчно.

Воще врящата вода добавете второто пакетче консервант и оставете да поври, докато наредите чушките в буркана. Аз използвам калиев метабисулфит - добавка, която често се използва в домакинствата при приготвяне на вино, но също и за консервиране.

добавка чушки

Когато редите чушките в буркана, между всеки ред поръсете по малко черен пипер на зърна. Когато наредите чушките в буркана, покрийте ги отгоре със специална поставка или с клечки за зъби във формата на Х, за да не излизат от буркана.

Горещата марината се налива с черпак в бурканите догоре. След това отгоре се слага прозрачно фолио (целофан) на два пласта и се прикрепя с ластик, след което бурканите се затварят с капак. Така трябва да престоят 24 часа на стайна температура, след което да ги прехвърлите на тъмно и сухо място и да престоят още 1 месец.

чушки в мед

След изминалото време са готови за консумация. Ако не желаете да използвате консерванти и добавки, направете следното: Затворете бурканите с оригинален метален капак, подходящ за този буркан.

След това сложете бурканите в студена фурна и я включете на 90 градуса, за да се пастьоризират за 90 минути. След изтеклото време изключете фурната и не я отваряйте, докато бурканите не изстинат напълно.

медени пиперки

След като изстинат бурканите се съхраняват по описания по-горе начин. Така престояват 24 часа на стайна температура, след което още 1 месец на тъмно и сухо място. 

благи пиперки в мед

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft