Затварям по 50 буркана всяко лято и никога не стигат! Най-добрата рецепта за лютеница от тиквички . Всъщност оригиналното име е "хайвер от тиквички", но ние предпочитаме да го наричаме лютеница, защото много прилича на такава.
Фина лютеница от тиквички
Продукти:
- 1,5 кг обелени тиквички
- 500 гр. моркови
- 125 мл олио
- 500 гр. лук
- 50 гр. захар
- 25 гр. сол
- 150 гр. доматена паста
- 0,5 ч.л. смлян черен пипер
- 25 мл оцет (9%)
Приготвяне:
Измиваме и обелваме зеленчуците. Лука нарязваме на полукръгчета, чесъна на ситно, а морковите настъргваме на едро ренде. Загрейте тиган, добавете олио, добавете зеленчуци и запържете 10 минути, като разбърквате от време на време. През това време нарежете обелените тиквички на малки кубчета.
Снимка: Pinterest
В тенджерата, в която ще готвим лютеницата, поставете пържените зеленчуци и нарязаните тиквички, добавете сол и захар. Поставете на огъня, оставете, като разбърквате, да заври и варете 30 минути на умерен огън. След това добавете черния пипер и доматеното пюре, като продължавате да готвите още 10 минути, като разбърквате. Накрая добавете оцета, свалете от котлона и пюрирайте до гладкост.
Снимка: Pinterest
Стерилизираме бурканите, обикновено затварям лютеницата в половинлитрови буркани и стерилизирам 5 минути. Насипете горещата лютеница в буркани и затворете. Покрийте с кърпи, докато изстине напълно.
Снимка: Pinterest
От това количество зеленчуци излизат 4-5 половинлитрови буркани.
Да ви е сладко!