Най-вкусната лютеничка се прави БЕЗ чушки и патладжани! Затворих 50 буркана, но вече ги преполовихме:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Най-вкусната лютеничка се прави БЕЗ чушки и патладжани! Затворих 50 буркана, но вече ги преполовихме:
Най-вкусната лютеничка се прави БЕЗ чушки и патладжани! Затворих 50 буркана, но вече ги...
8379
Източник: За Жената
Най-вкусната лютеничка се прави БЕЗ чушки и патладжани! Затворих 50 буркана, но вече ги преполовихме:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Затварям по 50 буркана всяко лято и никога не стигат! Най-добрата рецепта за лютеница от тиквички . Всъщност оригиналното име е "хайвер от тиквички", но ние предпочитаме да го наричаме лютеница, защото много прилича на такава.

На вкус обаче е даже по-вкусно - фина консистенция с необичаен и деликатен аромат, така че изяждаш и по 1 бурканче, докато се усетиш! Доказана рецепта, правя я от много години.

Фина лютеница от тиквички

Продукти:

  • 1,5 кг обелени тиквички
  • 500 гр. моркови
  • 125 мл олио
  • 500 гр. лук
  • 50 гр. захар
  • 25 гр. сол
  • 150 гр. доматена паста
  • 0,5 ч.л. смлян черен пипер
  • 25 мл оцет (9%)

Приготвяне:

Измиваме и обелваме зеленчуците. Лука нарязваме на полукръгчета, чесъна на ситно, а морковите настъргваме на едро ренде. Загрейте тиган, добавете олио, добавете зеленчуци и запържете 10 минути, като разбърквате от време на време. През това време нарежете обелените тиквички на малки кубчета.

кубчета тиквички

Снимка: Pinterest

В тенджерата, в която ще готвим лютеницата, поставете пържените зеленчуци и нарязаните тиквички, добавете сол и захар. Поставете на огъня, оставете, като разбърквате, да заври и варете 30 минути на умерен огън. След това добавете черния пипер и доматеното пюре, като продължавате да готвите още 10 минути, като разбърквате. Накрая добавете оцета, свалете от котлона и пюрирайте до гладкост.

пюре от тиквички

Снимка: Pinterest

Стерилизираме бурканите, обикновено затварям лютеницата в половинлитрови буркани и стерилизирам 5 минути. Насипете горещата лютеница в буркани и затворете. Покрийте с кърпи, докато изстине напълно.

хайвер от тиквички

Снимка: Pinterest

От това количество зеленчуци излизат 4-5 половинлитрови буркани.

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft